Inundații în Bihor. Vezi zonele afectate

Ca urmare a precipitațiilor torențiale înregistrate în ultimele 24 de ore, mai multe cursuri de apă din bazinul hidrografic Crișuri au înregistrat creșteri rapide de niveluri și debite. În localitatea Bulz, pe valea Iad, afluent al râului Crișul Repede, în mai puțin de două ore, s-au înregistrat precipitații de 109 l/mp, adică mai mult decât ar fi plouat în mod normal într-o lună. Cu toate acestea, în zonă nu s-au înregistrat revărsari sau blocaje în scurgerea apelor.

În zona Bratca, ploile torențiale au dus la scurgeri masive de ape de pe versanți, adunând astfel aluviuni pe drumurile sătești din localitățile: Ponoară, Damiș și Lorău. În această zonă, autoritățile locale au intervenit cu utilajele din dotare pentru deblocarea drumurilor.

Pe valea Poicu, afluent al râului Crișul Repede, în mai puțin de o oră, a depășit marți, 2 august, cota de atenție. Din cauza blocajelor din zona podețelor, valea a provocat revărsări care au afectat localitățile Ciucea și Vânători din județul Cluj. A.B.A Crișuri a dispus echipele de intervenție precum și echipamante, iar după ce viitura s-a retras, angajații au ajutat localnicii pentru a evacua apa și nămolul din gospodării.

”În ultimele două luni, aproape săptămânal am atenționat autoritățile locale și cetățenii că întreținerea corespunzătoare a șanțurilor, rigolelor, podurilor și podețelor este nu doar o obligație prin lege dar și cea mai eficientă cale de a asigura scurgerea apelor în cazul viiturilor. Când aveam de-a face cu ploi torențiale sau scurgeri de pe versanți este imposibil să se intervină cu baraje mobile sau cu saci cu nisip. În astfel de situații este foarte important ca albia cursului de apă să nu fie blocată de deșeuri sau vegetație excesivă.”, atenționează Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.

La ora actuală debit răului Crișul Repede este aproape dublu față de media lunii august însă, datorită acumulărilor aflate pe cursul râului situația este sub control. În următoarele 12 ore, A.B.A Crișuri va menține monitorizarea sporită atât pe Crișul Repede cât și pe Crișul Negru și Barcău.

Distribuie informația
Alte știri