Înviere sărbătorită prin acte caritabile, la Oradea

„Sunt creștin și îmi cer parte din suferința semenilor mei”– s-a rostit la slujba de Paște a personaluli Caritas Catolica din Oradea, ceremonie condusă de preotul paroh Egeli Iosif, directorul adjunct al asociației. În acest spirit, personalul Caritas s-a pregătit pentru celebrarea Învierii. O parte importantă a pregătirilor de Paște reprezintă și efortul depus pentru a ajuta mai mulți oameni marginalizați și comunități nevoiașe, făcând sărbătoarea săracilor mai frumoasă și îmbogățindu-le masa festivă. Un alt principiu important în munca caritativă este de a oferi ajutor în spirit creștin tuturor nevoiașilor indiferent de apartenență etnică sau religioasă. De aceea angajații și voluntarii asociației au derulat o serie de acțiuni umanitare cu ocazia ambelor sărbători pascale și cel catolic, și cel ortodox.

Cu ocazia celei mai recente acțiuni, s-au distribuit pachete de alimente pentru un număr total de 108 persoane și familii nevoiașe, de paștele ortodox în perioada 26 aprilie–5 mai. Pachetele au conținut pâine, șuncă presată,  conserve de supă, băuturi răcoritoare, dulciuri dar și alimente de bază precum zahăr, ulei, făină sau paste făinoase. O parte a bunurilor distribuite a provenit din colecta tematică a parohiilor romano-catolice, iar restul din donații a unor persoane fizice și juridice. Un merit enorm în înveselirea sărbătorilor săracilor a avut și Banca Pentru Alimente Oradea, care pe de o parte a contribuit la pachetele de paște prin bunurile colectate la magazinele Lidl, iar pe de altă parte, printr-un parteneriat cu magazinele KFC a oferit o donație însemnată de produsele de pui specifice firmei de fast-food, prin care Caritas a putut oferi o masă caldă specială la 70 de vârstnici instituționalizați, 70 de persoane marginalizate, dar și alți zeci de copii orfani care trăiesc în case de tip familiar.

În urmă cu o lună, cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, s-au mai distribuit 150 de pachete de alimente neperisabile nevoiașilor, provenite dintr-o colectă tematică a unei fundații din Olanda. Alți 90 de beneficiari înregistrați la Cantina Socială Caritas au primit pachete care conțineau alimente specifice sărbătorilor, ca și cozonacul și șunca afumată.

Pe lângă ajutorul individual, Caritas Catolica a continuat sprijinirea comunităților aflate în dificultate și la nivel instituțional. În Săptămâna Mare, un număr de 1.900 de borcane cu piure de mere, fasole și morcovi au fost donate Fundației Ciore Roma pentru ajutorarea familiilor defavorizate de romi, iar alte 620 kg de fasole, mazăre și alte legume vor fi distribuite filialei Băncii Pentru Alimente din Oradea, care le-a redistribuit la zeci de ONG-uri care lucrează pentru ajutorarea săracilor.

În același timp, s-a continuat și ajutorarea cu îmbrăcăminte a comunităților sărace, care altfel are loc pe tot parcursul anului. În perioada Postului Mare, un total de aproximativ 6400 kg de haine second-hand, încălțăminte, articole de toaletă și obiecte de uz casnic au fost donate departamentelor sociale ale primăriilor comunelor Săcueni, Tinca și Husasău de Tinca.

Prin aceste donații, organizația Caritas Catolica s-a străduit să-i ajute pe cei aflați la nevoie, să sărbătorească învierea cu un spirit mai liniștit, eliberat de povara copleșitoare a lipsei și să petreacă prânzul festiv la o masă mai abundentă.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri