Invitatie in pestera muzeu a Bihorului, o adevarata lectie de istorie

Peştera Unguru Mare impresionează prin grandoarea spaţiului subteran şi prin încărcătura istorică a vestigiilor lăsate aici de strămoşi, peştera fiind locuită încă din epoca neolitică.  Intrarea se prezintă sub forma unei arcade largi, de mari dimensiuni, de 32 metri înălţime şi 22 lăţime. În partea de sus a peşterii se arată o gaură ce aduce cu harta României.

In Peştera Unguru Mare au fost descoperite urme ale locuirii umane încă din neolitic, epocă de care se leagă numeroase descoperiri ale unor unelte de piatră: lame cioplite, fragmente de lame, dălţi meşteşugite din piatră cioplită şi şlefuită. Uneltelor neolitice li se adaugă fragmente de vase ceramice pictate, precum şi obiecte din os aşa cum sunt ace şi sule folosite probabil la coaserea pieilor de animale. Epocii bronzului îi aparţin descoperirile cele mai importante. Ele au fost făcute în ultima galerie, denumită „Galeria Sacră”, loc unde a fost descoperită o necropolă datând din această perioadă. Piesa cea mai importantă o reprezintă o mărgea de chihlimbar, de sorginte baltică, care pune în evidenţă schimburile comerciale ale acelei vremi. In plus, Galeria Podoabelor expune un muzeu natural, cu numeroase forme cristaline, decorate cu ţepi şi lame, pereţii fiind împodobiţi de reţeaua albă de ochiuri mărunte, aşezate pe fondul roşu-albastru.

Peştera Unguru Mare mai este cunoscută şi sub denumirile de Peştera Ungurului sau Peştera de la Bolhac. Este situată pe cursul Crişul Repede între localităţile Bălnaca şi Şuncuiuş, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, pe malul stâng al râului, în locul numit „Lunca bălnăcanilor”. O importantă colonie de lilieci își are adăpostul în  interior.

Peştera poate fi vizitată pe tot parcursul anului, fiind declarată rezervaţie, accesul realizandu-se doar în prezenţa unui ghid. Lungimea totală a traseului vizitabil este de 200 de metri, sector pe care peştera este electrificată. Orar de vizitare: 09.00 – 17.00 în timpul sezonului estival sau 10.00 – 17.00 pe parcursul anotimpului rece. Tarife: 2 lei elevi, 4 lei adulţi. Copiii au acces gratuit.

 

 

Distribuie informația
Alte știri