Invitație la lectură: „Trec prin lume cântând”

„Trec prin lume cântând”, este cadoul pe care-l oferă în această toamnă frumoasă,  Marea Doamnă a melosului popular din Crișana, Florica Bradu. Și asta într-un moment în care în lume sunt cu tot mai multe turbulenţe, iar oamenii se acceptă mult mai greu unii pe alții. Poate şi de aceea cartea Floricăi Bradu este ca un balsam pentru suflet.

Volumul, adevărat tezaur de folclor, a apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor şi cuprinde melodii din repertoriul propriu, texte culese şi partituri. Acestea din urmă sunt scrise de regretaţii dirijori George Vancu şi Constantin Arvinte.

Totul e bine structurat în acest volum din perspectiva omului dăruit muncii sale, autoarea fiind şi profesoară de limba şi literatura româna. În paginile cărții „Trec prin lume cântând”, vorbesc despre Florica Bradu multe personalități și colegi de scenă renumiți.

„Rar am mai întâlnit în literatura de specialitate o radiografie atât de fină a muzicii și poeziei populare, un veritabil act de cultură și originalitate” declara prof.dr. etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, Elize Stan.

 „Cântecele tale au făcut din România un colț de Rai”, spunea Nicolae Sabău, iar dacă zici „Lioară, Lioară” gândul oricărui iubitor de folclor se îndreaptă spre cea care l-a lansat: Florica Bradu, mărturisea Viorica Flintașu.

Marea Doamnă a melosului popular din Crișana este întruchiparea frumosului perceput în mod plenar și a pus în această carte mult suflet, abnegație dar în primul rând iubire.

“Iac-așa trec io prin lume/ Ca și vântu prin pădure/Vântu trece fluierând/Io trec prin lume cântând …” sunt versurile doinei care dau numele cărții, acest dar minunat pe care-l face Florica Bradu tuturor  celor care iubesc valorilor noastre tradiționale.

Distribuie informația
Alte știri