Invitație la o ”întâlnire cu Ana Blandiana de Ziua Seniorului” – vineri, 20 mai, la Bădăcin

Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin în colaborare cu Fundația „Corneliu Coposu”, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Muzeul Județean de Istorie şi Artă Zalău, au plăcerea să vă invite vineri, 20 mai 2022, începând cu ora 15,00 la activitatea: „ÎNTÂLNIRE  CU ANA  BLANDIANA DE ZIUA SENIORULUI”. Evenimentul va avea loc la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin.

Manifestările se vor desfăşura după următorul program:

15,00 Lansare de carte: M. Pop „Corneliu Coposu sub lupa Securitații”; C. Coposu  „Poeme”.

15,45 Premiera filmului ,,Remember Iuliu Maniu-1986”

Invitați speciali: P.S. Virgil BERCEA – Episcopia Greco-Catolică Oradea, Ana BLANDIANA – poetă, Ion-Andrei GHERASIM- Fundația „Corneliu Coposu”, Cosmin BUDEANCĂ- Fundația „Memoria”, Marin POP – MJIAZ, Silvia COLFESCU – Editura Vremea (Zoom), Mihai DRAGOMIR-FFIR (Zoom).

Cartea „Corneliu Coposu sub lupa Securitații” a primit în anul 2021, din partea Fundației Culturale Memoria din București, premiul pentru cea mai bună culegere de documente.

„Poemele” lui Corneliu Coposu au fost compuse în închisoare pe parcursul celor 17 ani de detenție și scrise pe hârtie abia după ieșirea din închisoare.

„Remember Iuliu Maniu – 1986” este un filmul documentar realizat de Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov. Filmul vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu, la 33 de ani de la moartea sa. Momentul a fost organizat în primăvara anului 1986, la Dealul Țarinei din Bădăcin. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbi despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău unde au fost anchetați

La 35 de ani de la acest moment, am reușit să scoatem la lumină poveștile celor 13 participanți, realizând interviuri video cu fiecare dintre ei. Pe lângă intervievarea celor 13 participanți, am reconstituit momentul depunerii coroanei, a aprinderii lumânărilor și a intonării „Imnului lui Iuliu Maniu” precum și a discursului ținut de Ioan Pop. Filmul documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986”, aduce în premieră, în spațiul public, un crâmpei din istoria recentă a comunității locale din Bădăcin, necunoscută până acum, prin care se arată că, în perioada comunistă, au existat și aici acte de curaj, acte de demnitate și încercări de a se opune regimului communist.” a declarat Ana-Maria Borz, masterandă la Facultatea de Istorie din Oradea.

Școala Gimnazială Nr.1 Pericei a inițiat, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Sălaj, proiectul educative ,,Poezia închisorilor”. La acest proiect s-au alăturat 28 de instituții de învățământ și de cultură din județele Sălaj, Bihor și Maramureș. Proiectul a fost inclus în Calendarul Proiectelor  Educative Județene 2022.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri