Invitație la tango, în curtea interioară a Cetății Oradea

Foto: tvtoday.de

Invitația v-o face Analia Selis, Mariano Castro, orchestra filarmonicii orădene și dirijorul Radu Popa. Rendez vous-ul va avea loc vineri, 25 August, de la ora 20, în curtea interioară a Cetății.

Tango-ul, la fel ca valsul și alte dansuri populare, a depășit granițele țării de origine și a cucerit majoritatea meriadianelor planetei. A devenit parte esențială a concursurilor de coregrafie și dans sportiv, formă muzicală îndrăgită de compozitori și interpreți de romanțe, muzică pop, de operă, muzică de film și simfonică, este preluat cu îndrăzneală de compozitorii de jazz.

Echipa concertului de vineri seara va arăta publicului cunoscător sau profan, de ce ritmurile acestea sunt atât de răvășitoare, atât de cuceritoare. Pasiunea, durerea, melancolia exprimate prin ritmul de 2 sau 4 pătrimi sunt copleșitoare, indiferent că este vorba despre forma tradițională argentiniană sau uruguayană, ori de formele europene și nord-americane. Programul propus cuprinde piese celebre din creația lui Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Francisco Garcia Jimenez, Nell Martini, Ion Vasilescu și alții. Multe dintre lucrări sunt cunoscute de la radio, din coloana sonoră a unor filme de referință sau ca sonerie de telefon mobil.

Analia Selis este deja o prezență cunoscută și îndrăgită de publicul orădean. Naturalizată în România, promovează de câțiva ani valorile țării de origine, iar tango-ul este una dintre comorile imateriale ale Argentinei, unul dintre cadourile acestei țări pentru lume. Pianistul Mariano Castro, care a și aranjat piesele din program pentru pian și orchestra simfonică, este nu doar solist și compozitor, ci și cadru universitar, susținând master class pe tema tango-ului Argentinian.

Dirijorul Radu Popa este unul dintre numele de referință ale artei dirijorale românești. Dirijor permanent al Filarmonicii Banatul din Timișoara, este îndrăgit de publicul românesc, european și asiatic. Arta și carisma sa dirijorală sunt un garant al fiecărui concert pe care îl susține.

Concertul Tango Simfonic face parte din Proiectul Initio 2023, stagiunea estivală a Filarmonicii de Stat Oradea. Biletele le puteți achiziționa pe site-ul bilete.ro , la filarmonică sau înainte de începerea concertului, dacă mai sunt. Prețul acestora este 20 de lei. 

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri