Ioana Căbău, singura femeie înscrisă în cursa pentru funcţia de preşedinte al SLI-Bihor: “Aș putea fi vocea care să-i reprezinte pe cei mai mulți din acest sindicat”

Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) -Bihor se pregăteşte de alegeri. Cinci candidaţi şi-au depus candidatura pentru şefia instituţiei, printre ei aflându-se şi Ioana Cabău, dascăl la Şcoala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Pasionată de învăţământul primar încă din şcoala generală, Ioana Căbău este un profesor aflat de aproape 20 de ani în slujba comunității orădene. Înainte de toate este un om responsabil și onest care și-a asumat un drum alături de copii și de tineri în general.

Încă din anii de școală generală, descoperindu-mi aptitudinile artistice și totodată având o veritabilă admirație față de profesorii care m-au format, mi-am dat seama că acesta era drumul pe care vreau să-l urmez în viață: profesia pedagogică. Ca urmare, m-am pregătit pentru admiterea la Liceul Pedagogic “Nicolae Bolcaş” din Beiuş, pe care l-am urmat timp de 5 ani și l-am absolvit ca şefă de promoţie – fundament al  formării mele în profesia de dascăl”, susţine Ioana Căbău.

Proiect ambiţios şi îndrăzneţ

Cum parcursul său profesional a fost unul ascendent, a decis că este timpul să ţintească mai sus, astfel că şi-a depus candidatura pentru şefia Sindicatului Liber din Învăţământ-Bihor.

M-am înscris în această competiţie atât la propunerea scrisă a colegilor mei din Şcoala “Nicolae Bălcescu”, la care au aderat în ultimele săptămâni tot mai mulţi membri de sindicat din Oradea şi din alte şcoli bihorene, cât şi dintr-o convingere personală că e loc de mai bine. Probabil că aș putea fi vocea care să-i reprezinte pe cei mai mulți din acest sindicat în raport  cu instituțiile și autoritățile conducerii administrative. Îmi doresc să-mi pot concretiza proiectul de dezvoltare strategică cu care mi-am depus candidatura, un proiect ambiţios şi îndrăzneţ, axat pe trei direcţii principale: Transparenţă-Dezvoltare-Eficienţă, evident gândit în folosul celor mulţi, care muncesc în şcoli zi de zi”, susţine Ioana Căbău.

Pentru ea conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ-Bihor înseamnă înainte de toate abilitatea de a fi lider, de a asigura respectarea prevederilor legale în vigoare ce decurg din legislația muncii și a legilor speciale din învățământ, de a aduce la masa dialogului părţile divergente, de a rezolva  eficient  eventualele neajunsuri ivite.

Presupun că şi contracandidaţii mei sunt la fel de bine intentionaţi, însă eu pot vorbi doar despre strategia mea în aceste alegeri”, explică Ioana Căbău.

Marea provocare

Cea mai mare provocare o reprezintă crearea unei echipe noi, dinamice, care să răspundă nevoilor reale ale membrilor, să-i ajute în dezvoltarea profesională și în stabilirea relațiilor de reală colaborare și întrajutorare în desfășurarea acestei profesii.

În opinia sa, învățământul primar are un rol covârșitor în structura învățământului preuniversitar obigatoriu, atât prin prisma duratei acestuia de 5 ani (clasa pregătitoare- până la clasa a IV-a) cât și al conținutului programei școlare, prin care se pun bazele deprinderilor intelectuale ale copiilor și a formării trăsăturilor de caracter și personalitate dezirabile în societate.

Misiunea învățătorului este una dificilă în contextul actual, în care o parte a societății se raportează cu o oarecare superficialitate la cele 4 ore de predare, considerând că acestea reprezintă toată munca lui dintr-o zi, fără a lua în considerare numărul mare de ore petrecute săptămânal în vederea pregătirii metodico- științifice sau a altor activități complementare necesare a fi desfășurate în acest post. Un învățător performant se formează într-o perioadă destul de lungă de timp, în care cu siguranță dovedește perseverență, spirit de sacrificiu și integritate. De aceea, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și învățătorului respectul și prețuirea cuvenite pentru toată munca pe care o duce cu copiii care-i sunt încredinţaţi. Un cadru didactic trebuie să aibă răgazul să se alăture elevilor în recreații, nu să primească și să răspundă la e-mailuri în timp record sau să completeze diverse raportări care să-l scoată din ritmul normal al unei zile de cursuri. El trebuie să rămână un model de calm, echilibru și demnitate în aceste vremuri de nesfârşită reformă”, a explicat dascălul.

Alegerile noii conduceri a Sindicatului Liber  din Învăţământ-Bihor vor avea loc pe data de 17 noiembrie, iar în cursă s-au înscris: Ioana Căbău – Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” Oradea,  Bugle Silviu Cristian- Şcoala Gimnazială Nr. 16 Oradea,  Hora Radu Cătălin- Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” Oradea , Blaj Gheorghe Valeriu – Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta , Zancu Flaviu Ştefan- Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna” Oradea.

Distribuie informația
Alte știri