Ioana Haniș, tânăra din Oradea care apare în revista Vogue: ”Vreau  să mă întorc acasă și să-mi ajut țara, orașul și victimele care au atât de mare nevoie de sprijin”

Ioana Simona Haniș, o tânără din Oradea plecată de 10 ani în Anglia,  apare în numărul din martie al celebrei reviste VOGUE din Marea Britanie, după ce din calitatea de CEO al unei organizații din Londra care sprijină victimele violenței domestice și a traficului de  carne vie a salvat, în ultimii ani, sute de persoane din mâinile traficanților.

Ioana a fost aleasă ca expert în domeniu, recomandată de Andrea Simon, directoarea coaliției de campanie „End Violence Against Women”, pentru a-și expune viziunea despre o lume mai sigură pentru femei,  în contextul exploziei misoginismului, mai ales pe rețelele sociale, în Marea Britanie și nu numai.

Articolul îi menționează și pe celebrii frați Tate, poate cei mai cunoscuți promotori ai curentului.

Mă bucur că cei de la Vogue au dorit să menționeze ceea ce se întâmplă cu frații Tate și victimele lor. Tinerii trebuie să înțeleagă că multe dintre sfaturile acestora despre ce înseamnă să fii bărbat expun, de fapt,  femeile la un risc de a fi victime ale violenței. Sunt niște sfaturi care nu ar trebui să fie urmate”, spune Ioana Haniș.

Până să ajungă în Vogue, Ioana a luptat timp de 10 ani împotriva violenței domestice și a traficului de persoane, a lucrat cot la cot cu Poliția, a fost mediator între victime și autorități, s-a asigurat că acestea își făceau corect treaba, a oferit instruiri ofițerilor de poliție sau funcționarilor din serviciile sociale.  

Ani de zile a lucrat la ”Refuge”, cea mai mare organizatie din Anglia, unde a pus bazele serviciului de sprijinire a victimelor traficului de persoane si sclavie modernă. Prin intermediul acestuia, peste 200 de victime, în special românce, au fost salvate din mâinile traficanților si li s-a redat o nouă șansă la viață.

 În prezent, Ioana Haniș este CEO la organizația ”Stay Safe East” care sprijină victimele cu dizabilități.  Tânăra orădeancă este, de asemenea, expert și consultant al Guvernului Marii Britanii, printre puținii desemnați să monitorizeze ce se întâmplă cu fondurile alocate în acest domeniu și cum își fac datoria autoritățile locale.

Voluntar la 10 ani

Drumul Ioanei spre cariera din Anglia, iar acum spre revista Vogue,  a început la Oradea  unde a crescut, a terminat liceul și apoi Facultatea de Drept. În paralel,  a fost și voluntar.

Am început voluntariatul de la vârsta de 10 ani, alături de sora mea care era asistent social la acea vreme și sprijineam copiii care erau abandonați la Spitalul de Coppii și care proveneau din famiili defavorizate în care predomina violența domestică”, ne-a relatat Simona Haniș.

Din nou, ACASĂ

Într-o perioadă în care exodul tinerilor români către Occident nu dă semne că s-ar opri, Ioana Haniș are în plan revenirea cât de curând în țară.

Acasă e locul în care e sufletul meu, motiv pentru care încerc să revin cât mai des. Acasă e lumea mea, e locul în care m-am format ca om și unde vreau să mă întorc cât de curând

Planul Ioanei  este să întoarcă anul acesta în România și să aplice pentru un proiect european prin care să facă prevenție în școli și la sate, în domeniul pe care îl cunoaște atât de bine, pentru a reduce cât mai mult  violența domestică și traficul de persoane.

Voi încerca  să-mi folosesc experiența din Anglia, cunoștințele, diplomele și tot  ce am acumulat aici,  vreau  să mă duc acasă și să-mi ajut țara, orașul și victimele care au atât de mare nevoie de sprijin

Distribuie informația
Alte știri