“Isabela, trei caravele și un mare mincinos”, noua premieră a Teatrului Regina Maria. FOTO

Premiera spectacolului de teatru  a pus în scenă povestea vieții lui Cristofor Columb printr-o notă parodică și a tratat un aspect cât se poate de actual, și anume relația anevoiasă dintre stat și artist. Deși pare a fi una istorică, piesa a surprins prin multitudinea de referiri la viața contemporană, transpuse în scenă printr-un text satiric și plin de umor, ținând o sală plină cu zâmbetul pe buze. Spectacolul a redat textul parodiei scrise de italianul Dario Fo, dramaturgul laureat cu premiul Nobel pentru literatură. Spectacolul a fost regizată de clujeanul Eugen Gyemant, iar scenografia a fost pusă la punct de Tudor Prodan, ambii fiind la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria.

Un actor eretic urmează să fie spânzurat în ziua carnavalului, în Spania secolului al XVI-lea, însă aflat pe eșafod i se permite să joace ultimul său spectacol, în ideea în care speră ca între timp să fie grațiat. Acțiunea propriu-zisă începe în secolul al XVI-lea, pe vremea Isabelei de Castilla.  Piesa e construită pe ideea de poveste în poveste și este împărțită în două acte. În prima parte Columb (Richard Balint) face cunoștință cu familia regală a Spaniei și încearcă să obțină o finanțare pentru a porni într-o expediție spre Indi.  Astfel, primul act pune în scenă 7 ani din viața lui Columb, 7 ani de în care încearcă să îi convingă pe regina Isabela (Ioana Dragoș Gajdo) și pe regele Ferdinand (Petre Ghimbășan) de succesul ideii lui de a traversa Oceanul Atlantic spre vest pentru a ajunge în Indi.  Cel de-al doilea act prezintă întoarcerea lui Columb și judecarea acestuia  de către Curtea Spaniei  care îi cere justificații pentru modul în care a cheltuit banii și pentru felul în care  genovezul și-a desfășurat călătoria. Curtea îl acuză de brutalitate, omucidere,  furt,  comercializarea sclavilor și trădare.  Pentru acuzațiile aduse, Columb este condamnat să ispășească 97 de ani de închisoare.  Momentul final al acuzării este poate cel mai actual, bine ancorat în realitate și cel care a stârnit cel mai tare amuzamentul sălii, deoarece Columb scapă de condamnare datorită amnistiilor. Finalul actului al doilea și al piesei  pune în scenă  eșecul trăit de Columb după cea de-a patra expediție.

Personajul principal este prezentat ca fiind un erou în istorie, însă în textul lui Dario Fo, redat de actorii trupei “Iosif Vulcan”, Columb este un intelectual amânat de cei ce dețin puterea. Pentru a răzbi mecanismelor puterii  Cristofor adoptă un stil de șarlatan pentru a convinge familia regală de veridicitatea ideilor sale, iar parodia îl prezintă la final pe Columb ca fiind un învins de sistem.

Piesa va fi jucată din nou sâmbătă, 26 ianuarie, ora 19.00, în sala mare a Teatrului Regina Maria, unde îi veți putea urmări jucând pe Richard Balint în rolul lui Cristofor Columb, Ioana Dragoș Gajdo în interpretarea  rolului de regină a Spaniei, Alina Leonte în rolul fetei în casă, a Ioanei și cel de-al treilea marinar, Petre Ghimbășan întruchipând rolul regelui Ferdinand, pe Sorin Ionescu interpretând rolurile: Fonseca, un călugăr, un călău, Pizon, un marinar și al doilea marinar și pe Alexandru Rusu în rolurile: Quintanilla, un tâmplar, un teolog, primul marinar, un herald și rolul de Viceguvernator.

 
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6378489138265163233″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Text și fotografie: Beatrice Bungo

Distribuie informația
Alte știri