„Istoria presei culturale din Oradea”- O noua carte sub semnătura lui Florin Ardelean

Miercuri, 11 decembrie 2019, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” a avut loc lansarea cărții „Istoria presei culturale din Oradea”, autor Florin Ardelean. În cadrul evenimentului, alături de autor, au luat cuvântul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Ioan Moldovan, directorul revistei Familia și Ioan F. Pop, muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”.

În deschiderea manifestării, Aurel Chiriac a remarcat contribuția serioasă a cercetătorului Florin Ardelean care „dorește să fie corect în ceea ce spune, chiar mai mult decât corect uneori. Adică, prin modul direct de a-și expune punctele de vedere uneori te face să gândești și dincolo de această obiectivitate pe care o afișează în toate lucrările științifice, pentru că este o contribuție științifică”. „Pentru memoria lui Iosif Vulcan, studiile lui Florin Ardelean sunt esențiale”, a declarat Ioan Moldovan. Printre multele activități pe care Florin Ardelean le practică (muzeograf, profesor universitar, jurnalist), Ioan Moldovan consideră că acesta este, în primul rând, scriitor datorită talentului său de a face lectura să fie plăcută. Despre scrisul lui Florin Ardelean a vorbit și Ioan F. Pop dedicându-i o parte din discursul său stilului acestuia. Acesta aprobă afirmația autorului „Iosif Vulcan este pe nedrept redus la statutul de naș literar al lui Mihai Eminescu”.

În final, a luat cuvântul Florin Ardelean cu mai multe detalii despre ce se află în cartea sa. Volumul conține trei secțiuni. Prima este compusă din zece studii dedicate lui Iosif Vulcan și revistei Familia. Cartea mai oferă alte patru studii cu privire la alte reviste și oameni de cultură orădeni, dar și două texte, în Addenda: „Vieți paralele: Vasile Mangra și Vasile Lucaciu” și „Evreii din Oradea și parabola măslinelor zdrobite”. Volumul poate fi achiziţionat de pe site-ul editurii Eikon, iar de săptămâna viitoare şi de la Librăria Humanitas la prețul de 25 de lei.
Rebeca Opriș, Jurnalism, Anul II
Foto: Rareș Cernea


Distribuie informația

Alte știri