Italia, cel mai călduros an din ultimii 222. Temperaturile în octombrie ating 30 de grade Celsius

Foto: Maria Hodut

Italia are parte de o fază excepțională de căldură fără precedent: până în prezent, 2022 este cel mai călduros an din 1800 încoace, îndreptându-se spre un nou record de 222 de ani. 

„Meritul” e al anticiclonului Scipio Africanus care, așa cum a făcut-o încă de la începutul lunii iunie, readuce temperaturi maxime cu aproximativ 6-7 grade Celsius peste media acestei perioade. Valorile ajung până la 30 de grade Celsius.

Weekend-ul va continua într-o manieră instabilă, dar iarna este încă departe. Potrivit meteorologilor de la 3Bmeteo, „circulația atmosferică pe continentul european între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie se îndreaptă spre o situație de „blocaj”: pe de o parte, o vastă depresiune în Atlantic care nu poate avansa spre est, iar pe de altă parte, prezența unui promontoriu anticiclonic care se extinde din Africa de Nord spre Mediterana și Europa central-estică.”

„Aerul rece care coboară de la Polul Nord tranzitează vestul Islandei și alimentează această depresiune care continuă să atragă aer foarte blând peste Italia și cea mai mare parte a Europei. În afară de câteva sisteme noroase care vor reuși să afecteze uneori nordul, toamna adevărată, cea a marilor ploi și a primelor valuri de frig, este încă departe, în ciuda calendarului care va marca luna noiembrie.”, conform Il Messagerro.

Distribuie informația
Alte știri