Acțiunea se subscrie campaniei SLIC (Comitetul Înalților Responsabili cu Inspecția Muncii) ”Better enforcing requirements aiming to prevent exposures to risk factors causing musculoskeletal disorders (MSDs) – O mai bună aplicare a cerințelor care vizează prevenirea expunerilor la factorii de risc care provoacă afecțiuni musculo-scheletice – AMS.”
Campania SLIC, ce se desfășoară pe parcursul a trei ani (2020-2022), va contribui la sensibilizarea angajaților și angajatorilor, la creșterea schimbului de informații, practici și experiențe în domeniul prevenirii afecțiunilor musculo-scheletice.
O campanie SLIC anterioară (2008-2009) a abordat afecțiunile musculo-scheletice și riscurile ergonomice legate de manipularea manuală a încărcăturilor. Mai mult, la cea de-a 74-a sesiune plenară a SLIC de la Sofia, Comitetul și-a exprimat dorința de a continua să lucreze pe această temă. Prin urmare, și în deplină concordanță cu prioritățile și obiectivele cheie identificate în Comunicarea privind securitatea și sănătatea în muncă în Uniunea Europeană și Cadrul strategic OSH al UE, campania SLIC 2020-2022 abordează din nou tema prevenirii afecțiunilor musculo-scheletice legate de muncă.
Acțiunea derulată de Inspecția Muncii se adresează angajatorilor din sectorul public și privat din mai multe sectoare de activitate, sectoare ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice.
Acțiunea vizează în principal:
– furnizarea de informaţii legate de apariția afecțiunilor musculo-scheletice la diferite locuri de muncă;
– promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de AMS;
– recomandări privind monitorizarea stării de sănătate a lucrătorilor, reabilitarea și reintegrarea acelora care suferă de aceste afecțiuni.
Informarea angajatorilor se va realiza printr-o conferință on-line, la care vor participa reprezentanții angajatorilor și la care se vor prezenta materialele SLIC de informare ce vor fi utilizate în cadrul acțiunii, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Marius Rotar, Inspector Şef , ITM Bihor