ITM Bihor: Măsurile care trebuie aplicate la locurile de muncă în perioadele cu temperaturi extreme

Având în vedere informarea meteorologică actuală, care indică pe raza județului Bihor, vreme deosebit de caldă,  caniculară, cu disconfort termic în creștere, pentru asigurarea  microclimatului optim al lucrătorilor,  Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor readuce în atenţia angajatorilor prevederile Ordonanţei de urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În sensul prezentei ordonanţe de urgență, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, pentru asigurarea  microclimatului optim al lucrătorilor, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor:

-reducerea intensităţii și ritmului activităţilor fizice;

-asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

-alternarea efortului dinamic cu cel static;

-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;                                                                      

-asigurarea echipamentului individual de protecţie;

-asigurarea de duşuri. 

Dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, angajatorii care nu pot asigura condiţiile antemenționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua următoarele măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000:   

-reducerea duratei zilei de lucru;

-eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 și după ora 17,00;

-întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

-asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

-asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

-trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri