Iubire și atât – atmosferă intimă de lied la Festivalul Primăverii de la Oradea

Festivalul Primăverii continua sâmbătă, 25 martie, de la ora 19, cu o seară de lieduri susținută de tenorul Vlad Budoiu, acompaniat de pianist Larisa Petrea și de naratorul Florin Sâmpelean.

Cei trei artiști vor interpreta lieduri și texte din perioada interbelică compuse de Robert Stolz, Emmerich Kalman, Ralph Erwin și Fritz Rotter. Alegerea lor este cât se poate de inspirată, lumea găsindu-se într-o nouă perioadă de cotitură a istoriei. La fel ca atunci, suntem după o epidemie care a omorât mai mulți oameni decât Primul Război Mondial, în țara vecină domnește un război, iar tehnologia face salturi cu care oamenii abia mai țin pasul. În perioada interbelică aceste transformări s-au tradus prin inflație, crize economice, curente artistice noi, indifferent că este vorba despre dodecafonism, neoclassicism, cubism, și o poftă de viață nebună. Cei patru compozitori aleși de au cunoscut aceste crize, cîrora li s-au adăugat exilul din cauza national-socialismului instalat în Germania, Austria, Italia, Franța, Spania. Toți au petrecut o perioadă în exil, unii pentru că au fost evrei, alții pentru că s-au opus regimului. Și toți au îmnogățit nu doar viața muzicală a Austriei și Germanie, ci și a Statelor Unite, iar prin Hollywood, a lumii întregi.

Tenorul clujean Marius Budoiu este unul dintre soliștii îndrăgiți ai operei clujene. A cântat la Scala din Milano, dar și la opera din Berlin, calitățile sale vocale permițându-I să abordeze atât repertoriul de opera, cât și cel vocal simfonic. Carismaticul tenor va avea de data aceasta o sarcină mult mai grea, pentru că o seară de este mult mai solicitantă și dezvăluie mai mult sufletul. Basul clujean Florin Sâmpelean va apărea în concertul de sâmbătă seara în calitate de narrator, oferind serii o altă dinamică. Pianista Larisa Petrea va susține instrumental cei doi colegi.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri