Iuliana Păcurar: Trăim într-o lume tristă, amenințată nu doar de Covid

Foto: arhiva oradeaindirect

Trăim într-o lume tristă, amenințată nu doar de Covid, ci și de alte maladii vechi și cu rădăcini străvechi. Cea mai distrugătoare dintre toate se dovedește, mai ales în aceste zile, indiferență, nepăsarea. Un sondaj realizat de o instituție europeană arată fără echivoc ceea ce este observabil dacă ești atent în jurul tău: românii sunt cei mai preocupați dintre popoarele europene de aparențe. Mașini fițoase sunt parcate în față unor blocuri amărâte, unghii false în culori stridente, coafuri costisitoare, pantofi ale căror tocuri de 15 cm îți răsună în urechi la 7 dimineață, telefoane scumpe la care sunt trimiși în origini de-a valma prieteni și dușmani, dis-de dimineață, de domnișoare, doamne impecabil coafate, manichiurate, sau de domni care scuipă nonșalant în timp ce vorbesc la telefon.

O a două constatare a respectivului sondaj este că românii sunt și cei mai indiferenți la cei din jurul lor. Până cum ne puteam “consola” că alții stau și mai rău decât noi, adică bulgarii. Gata, le-am dat clasa! Noi suntem cei mai cei!

Sondajul nu minte, nu vrea să-i compromită pe urmașii dacilor liberi! Că să vă convingeți, mergeți în satele care nu au ieșire direct la șoseaua națională ori județeană. Noroaie, atmosfera apăsătoare, de sec. XIX! Acolo au rămas satele noastre, din păcate. Dar și aici, surpriză: câteva case arătoase cu mașini luxoase parcate în față porții. Nu mai mult de 5 case, dar mult mai multe mașini! Și nu poți să nu te întrebi cum și de ce doar câțiva, cât poți numără pe degetele de la o mâna, sunt înstăriți iar restul satului se zbate în sărăcie. Cum de celor 5 familii nu le pasă de noroaiele din jur, de sărăcia dominantă? Sau bunăstarea lor se bazează chiar pe sărăcia celorlalți? Cum de autoritățile administrative locale și județene nu văd, de mai bine de 30 de ani, ce se întâmplă? Sau dacă văd, de ce nu se face nimic pentru a da puțînă speranța acestor oameni? De ce nu se face nimic pentru copiii acestor sate?

În această toamnă, am bătut județul împărțind încălțăminte pentru iarnă copiilor sărmani din satele bihorene. Kiwanis Children Fund în Europe a făcut o colectă europeană pentru a încălța copiii sărmani ai României! Kiwanieni din Franța, Belgia, Olanda, Italia, Germania, Austria….. au făcut donații în acest scop. Copiii României trebuiau pregătiți să suporte rigorile iernii! Și ii pregăteau străinii pe copiii dacilor liberi! Românii( urmași ai dacilor liberi, nu-i așa, care au dat Europei cea mai răspândită limbă, limba latină!) cu dare de mâna, instituțiile statului român au alte griji! Primarii comunelor au grija pensiilor lor speciale, egale cu pensia unui profesor după 35 de ani de muncă! Copiii satelor să le pască vitele și porcii și să stea în casă iarna dacă nu au încălțări!

Aproape 1000 de perechi de ghete îmblănite, nou nouțe și ciorapi ( da, s-au gândit străinii că au nevoie și de ciorapi în ghete!) am distribuit în Bihorul fălos, în doar câteva sate. Ar fi fost nevoie de mii de perechi pentru a-i putea încălța pe copiii cărora părinții nu le pot oferi nici măcar strictul necesar pentru că sătenii, în marea majoritate, trăiesc din ajutoare sociale! Acesta-I chipul României după 30 de ani de la ieșirea din comunism!

În alte sate, s-au dus alimente, rechizite, articole sanitare, dulciuri. Am avut inspirația să punem în pachete și detergent. Poate noroiul de pe hainele copiilor va fi spălat măcar înainte de Crăciun! Câtă nevoie ar fi fost și aici de ghete!

Oarecum dătătoare de speranțe a fost distribuirea într-un sat în care funcționează un after school organizat de Fudatia Caritas Eparhial. Acolo, copiii primesc o masă caldă la prânz și o gustare și asitență pentru studiu în clase pe care ar putea fi invidioase școlile de top din oraș.

Și aici, noroi și bărbați în cârciumă la ora 12 sâmbătă. Nu aveau nimic de făcut în gospodărie. Peste drum de cârciumă intri într-un spațiu de secol XXI- curat, organizat impecabil sub coordonarea părintelui Olimpiu Todorean, cu personal implicat, cu copii curați, îngrijiți. Dar, surpriză, fondurile sunt adunate de la credincioșii italieni!  Unde sunt miliardarii României?! La rădăcina acestei săracii, marea majoritate.

Și aici majoritatea trăiește din ajutor social! Și iată cum, interesele politicienilor țin județul în sărăcie!

Pentru Paște ar fi o idee să punem urne pentru donații în cafenele, cluburi, mall-uri, săli de fitness. Ce credeți, vom aduna bani pentru teniși măcar? Asta apropos de mult lăudată generozitate a romanului: “ Și nu uita când ești voios/ Române să fii bun”!

Prof dr Iuliana Păcurar

Distribuie informația
Alte știri