Izvorul Tămăduirii, mare sărbătoare după Paști. Hram la Mănăstirea Izbuc, locul cu ape vindecătoare din Bihor

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare marcată în calendarul creștin ortodox în fiecare an, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei. Credincioșii care participă la Sfânta Liturghie iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor și ogoarelor.

În Bihor, Sfânta Mănăstire Izbuc își prăznuiește și în acest an, de Izvorul Tămăduirii, unul din hramurile principale, fiind așteptați să participe la sărbătoare, credincioşi ortodocşi din Bihor, dar şi din alte colţuri ale ţării.

Ceremoniile religioase vor începe joi seara, odată cu slujba de priveghere desfăşurată în biserica mănăstirii, de la ora 19:00, urmată de o procesiune solemnă către izvorul tămăduitor din incinta complexului monahal, unde vor avea loc taina sfântului maslu, molifte şi dezlegări, iar mai apoi liturghia de la miezul nopţii.

În dimineaţa de vineri, de la ora 7, va avea loc sfinţirea apei izvorului, iar de la ora 8 va începe Liturghia arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în prezenţa mulţimii de credincioşi şi a unui sobor de preoţi şi diaconi. Reprezentanţii lăcaşului de cult au mai transmis că răspunsurile liturgice vor fi oferite de corul Anastasis al catedralei episcopale din Deva.

După încheierea slujbelor religioase, credincioşii vor primi apă sfinţită din Izvorul Maicii Domnului.

Distribuie informația
Alte știri