Japonia a ajuns la Universitatea Oradea prin cuvinte și gânduri

”Biblioteca este miezul unei universități și reprezintă o construcție din cărămizi și cărți”, a declarat domnul prorector Sorin Borza în cadrul evenimentului care a avut loc în data de 23 noiembrie la Biblioteca Universității din Oradea, și anume, donație de carte în limba engleză, legată de Japonia, din mai multe domenii.

A fost un eveniment festiv în care cartea a fost pusă, așa cum era firesc, la loc de cinste. ”Datorită proiectului READ JAPAN PROJECT, înțelegem mai bine Japonia”, a declarat dr. Anarela Chiș, bibliotecar la Universitatea din Oradea. Cărțile care au îmbogățit patrimoniul de carte al bibliotecii universitare au fost publicate la edituri internaționale de prestigiu. ”Peste 1000 de biblioteci și universități din lume beneficiează de cărți donate prin proiectul amintit, iar Universitatea din Oradea este una dintre cele șapte instituții din România care au primit acest minunat cadou din partea Japoniei”, afirmă doamna bibliotecar Anarela Chiș.

Proiectul Read Japan a fost inițiat de Fundația Nippon în anul 2008 și are ca scop promovarea și înțelegerea fascinantei Japonii. Universitatea din Oradea a fost selectată în anul 2022 pentru a fi așezată pe harta beneficiarilor de carte, datorită sprijinului Centrului Cultural Japonez condus de către doamna Aurelia Mocan și la recomandarea Ambasadei Japoniei de la București, fără de care universitatea nu ar fi primit această donație.

Doamna Aurelia Mocan, prezentă la eveniment, a recunoscut că în spatele acestui proiect ”există multă muncă și implicare”. Florica Ujoc, Șef Serviciu Bibliotecă, Universitatea din Oradea a mulțumit celor prezenți și, mai ales, elevilor de la Colegiul Tehnologic Traian Vuia din Oradea, pentru interesul manifestat față de Japonia. Domnia sa a subliniat faptul că Biblioteca Universității din Oradea ”are un caracter enciclopedic”.

Domnul prorector, conf.univ.dr.habil. Sorin Borza a susținut ideea că ”Japonia este un model de forță și că astfel de evenimente sunt de bun augur, acestea reprezentând construirea unei arhive intelectuale”.

Distribuie informația
Alte știri