Japonia folosește tehnologii noi pentru a face față caniculei

Foto: sueddeutsche.de

Cu frigiderul sau ventilatorul în spate poate fi visul multora care suferă din cauza verilor tot mai caniculare. În Japonia visul devine realitate. Cercetătorii și firmele japoneze vin deja cu inovațiile lor pe stradă.

Un producător japonez, specializat în îmbrăcăminte de protecție a muncii pentru construcții, a scos pe piață o jachetă cu ventilator integrat folosită deja pe unele șantiere. Jacheta are integrat la spate un ventilator de mărimea unei farfurii, acționat de două baterii. Ventilatorul îi oferă purtătorului o briză care îl ajută să suporte mai bine canicula. Jachetele costă între 76 și 152 de euro și se vând foarte bine.

  • Yuya Suzuki purtătorul de cuvânt al firmei spune: „Temperaturile cresc tot mai mult, de la an la an, iar oamenii caută metode pentru a se răcori și a-și putea desfășura mai departe programul de lucru, viața.  Interesul pentru jachetele noastre crește.”

O altă firmă vine cu o altă soluție: furtunuri cu un gel rocăritor, purtate la gât ajută purtătorul să se răcorească. Furtunurile trebuie ținute în prealabil 20 de minute în congelator. O altă firmă vine cu stofe răcoritoare. Aceasta a creat o gamă de produse imprimate cu xylitol. În contact cu apa sau cu transpirația hainele din aceste materiale au efect de răcire.

Pe lângă inovațiile tehnice japonezii se reîntorc la tradiționalele umbrele. Purtate înainte de japonezele care voiau să își protejeze pielea de soare, sunt acum folosite și de bărbați. Și umbrelele de ploaie sunt transformate în umbrele de soare.

Verile japoneze sunt în mod normal fierbinți și umede, dar anul acesta au atins un nou record: temperatura medie a lunii iulie a fost de 28,7 C, cea mai caldă lună din ultima sută de ani. 53 de persoane au murit din cauza caniculei și aproape 50.000 au avut probleme de sănătate și au ajuns la medic. Vârstnicii sunt cei mai afectați de caniculă. 80% dintre decesele seniorilor din ultimii 5 ani au fost provocate de caniculă.  

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri