Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Semnificaţii şi tradiţii

Joia Mare, e ziua din Săptămâna Patimilor în care a avut loc Cina cea de Taină, în timpul căreia Mântuitorul şi-a anunţat apostolii că printre ei se află cel care L-a vândut. Apoi le-a arătat acestora, folosindu-se de pâine şi vin, cum urmează să fie jertfit. Tot azi mai sunt prăznuite alte trei evenimente: sfânta spălare a picioarelor; rugăciunea din Grădina Ghetsimani și Vânzarea Domnului.

În dimineaţa acestei zile, preoţii citesc Ceasurile al treilea, al șaselea și al nouălea, apoi Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Seara, are loc Denia celor 12 Evanghelii. Potrivit unei superstiții, fetele nemăritate obișnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o sfoară câte un nod după fiecare evanghelie, pentru ca apoi să își pună sfoara sub pernă şi să-și viseze alesul.

Joia Mare este ziua dedicată pregătirii cozonacilor şi vopsirii ouălor. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică tot anul. În plus, există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi. Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată şi este dezlegare la untdelemn.

Distribuie informația
Alte știri