Joia Mare din Săptămâna Patimilor: Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină și rugăciunea din grădina Ghetsimani

Joi, este rânduit să prăznuim patru evenimente din Săptămâna Patimilor, primele două ziua, iar celelalte două, în noaptea de joi spre vineri:

Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, dând prin aceasta, lor şi nouă, o pildă de smerenie.

Cina cea de Taină, adică așezarea Sfintei Cuminecături, devenită ritual, care constituie una dintre cele şapte taine şi constă în gustarea de către credincioși a vinului şi a pâinii sfinţite de preot, simbol al sângelui şi al trupului lui Hristos.

Rugăciunea din grădina Ghetsimani. Aici, pe Muntele Măslinilor, Iisus se pregăteşte prin rugăciune pentru lupta supremă.

Trădarea Domnului de către Iuda, ucenicul vânzător. Iisus a dezvăluit la Cina cea de Taină că Iuda Îl va vinde, împlinind astfel profeţia din Vechiul Testament. După ce Iisus a frânt pâinea şi a binecuvântat-o, Iuda a plecat pentru a aduce un grup de soldaţi care să-l aresteze pe Iisus.

Joia Mare este considerata binefăcătoare pentru morţi. Acum se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Din Joia Mare pâna în ziua de Paşti nu se mai trag clopotele bisericilor, ci se bate doar toaca.

Distribuie informația
Alte știri