Katalin Novak, prima femeie președinte al Ungariei, își preia mandatul

Katalin Novak a fost învestită sâmbătă în funcţia de preşedinte al Ungariei în cadrul unei ceremonii desfăşurate în faţa Parlamentului. În discursul său inaugural a subliniat responsabilitatea sa de a arăta ţării ce înseamnă pentru ea patria şi compatrioţii săi şi de a-şi exprima opiniile „cu privire la viaţa noastră comună şi la locul nostru în lume”, relatează MTI. La ceremonia de sâmbătă au participat premierul Viktor Orban, preşedintele Parlamentului Laszlo Kover şi alţi oficiali de rang înalt.

Novak a declarat că războiul din Ucraina a aruncat o umbră asupra vieţii maghiarilor. Condamnând agresiunea Rusiei, Katalin Novak a declarat că Ungaria „va refuza întotdeauna orice ambiţie de refacere a Uniunii Sovietice”. Maghiarii vor pace, a spus ea, cerând o anchetă asupra crimelor de război şi pedepsirea vinovaţilor. Ungaria nu este neutră, a mai punctat şefa statului, adăugând că „suntem de partea victimelor nevinovate şi a justiţiei” şi că Ungaria îşi îndeplineşte obligaţiile care decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene şi NATO.

Totodată, ea a subliniat că, în calitate de preşedinte, va întări valorile bazate pe creştinism ale maghiarilor, îi va încuraja să aibă copii şi să îi crească în cămine iubitoare, va susţine protecţia vieţii umane concepute şi a familiilor şi îi va încuraja să se respecte unii pe alţii şi să îi apere pe cei slabi.

De asemenea, a promis că se va pronunţa în favoarea ajutorării tinerilor pentru a întemeia o familie, pentru a-şi creşte copiii şi pentru a avea grijă de persoanele în vârstă.

Novak a fost aleasă şef de stat de către parlament la 10 martie. Ea este al şaselea preşedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria din 1989-1990.

Distribuie informația
Alte știri