Centrul kiwanian din Bihor, alături de copiii Ucrainei. Foto

Organizația globală KIWANIS INTERNAȚIONAL, numărând peste 600.000 de voluntari activi pe absolut toate continentele, are în centrul atenției copiii aflați în dificultate. Alături de UNICEF, Kiwanis Internațional a organizat campanii de mare anvergură pentru prevenirea tetanosului neonatal sau pentru asigurarea iodului în regiunile din lume unde acesta este carențial, s-a implicat în zonele devastate de calamități naturale sau în zonele foarte sărace ale globului cu consistente ajutoare de hrana, îmbrăcăminte, medicamente, rechizite școlare. Scopul ultim este cel de a schimba în bine calitatea vieții copiilor și climatul comunitar din zonele în care există cluburi Kiwanis.

Războiul din Ucraina, cu milioanele de refugiati, din care majoritatea copii, a impus o activare fără precedent a spiritului de solidaritatea kiwaniană în spațiul european. România, prin oamenii simpli sau prin ONG-uri a reacționat cu o promptitudine exemplară și a primit încă de la graniță refugiații, nu cu painea și sarea oficiale, ci cu apa, hrana, îmbrăcăminte, caldă și jucării pentru copii. Exemplară a fost și mobilizarea kiwanienilor români nu doar din zonele de graniță cu Ucraina, ci din toată țara. Kiwanienii din Divizia de Sud, de exemplu, au trimis ajutoare către cluburile aflate la graniță; intre divizii au circulat în toata această perioadă mașini încărcate cu tot ceea ce ar fi putut fi necesar refugiaților, inclusiv mâncare pentru animalele de companie pe care mulți le-au purtat în brațe.

Bihorul este un centru kiwanian puternic, cu 3 cluburi de adulți in Oradea – K.Oradea, K. Varadinum, K Art Oradea- și câte unul în Beiuș și Marghita și cu 3 Key Cluburi care funcționează pe lânga CN E. Gojdu și CN O. Ghibu, în Oradea, și CT Horea, la Marghita.

Toate cluburile s-au activat din primele zile ale devastatorului război și au adunat, prin voluntari adulți și adolescenți, produse cu care au încărcat 2 camioane care au ajuns la Sighetul Marmației inca din a doua săptămînă de conflict. Activitatea continuă și în prezent și mereu sunt trimise colete spre Sighet, spre Ujgorod direct, prin parteneriatul cu Rotary, sau spre Cernăuți prin Banca de Alimente și Crucea Roșie.

Copiii refugiații care au tranzitat România au primit la Borș sau la Episcopia Bihor pachete cu lapte, fructe, căciuli și fulare, jucării și jocuri, dulciuri care să le faca mai ușoară călătoria spre necunoscut. Dincolo de ajutorul material, prețios a fost zâmbetul cald adresat copiilor speriați de teribila experiență, la care ei au răspuns cu ochișori și gurițe vesele. Confortul psihic al celor care au rămas împreună cu părinții în Oradea ne-a interesat și ne interesează în continuare și le oferim aceleași daruri și aceleași zâmbete de sprijin și alinare la Centrul de Primire și Consiliere a Refugiaților pe care Asociația Bihor pentru Ucraina a organizat-o prin asocierea mai multor ONG-uri și din care Kiwanis Art și Kiwanis Varadinum fac parte.

Un ajutor consistent am primit din partea colegilor kiwanieni europeni: K. Austria, K.Italia- San Marino, K. Paris Concorde le Gobelins, K Bergamo Orobico, Divizia K Milano 2, a unor prieteni care au dorit să contribuie în nume personal – past trustee Elio Garozzo, Italia, Harriet van der Struijk, Olanda.

Kiwanis Internațional s-a implicat prin Fundația Children Fund in Europe trimițând sume consistente către mai multe cluburi Kiwanis din România  spre a fi achiziționate bunuri necesare refugiaților, dar și spre a fi trimise în Ucraina.

La Oradea, în toată această perioadă au fost trimise de catre Districtul Kiwanis Austria camioane cu ajutore de primă necesitate: lapte, ceai, conserve, apă, pături, cearceafuri de unică folosință, hrană pentru bebeluși, scutece, articole de igienă, până și paturi pentru centrele de primire refugiați. Implicarea kiwanienilor orădeni în distribuirea acestor bunuri spre cluburile din țară și spre Ucraina a însemnat sute de ore de voluntariat, uneori neglijarea propriilor interese, efort fizic și material. Trebuie amintită aici disponibilitatea exemplară a președintelui K Varadinum, Mihai Bobițan, care și-a pus la dispoziție depozitul, utilajele și personalul angajat pentru a descarca si redistribui zeci de tone de produse. Au muncit cot la cot la despachetarea, sortarea, reîmpachetarea acestora imediat past guvernator Kiwanis România – Carmen Polman, past guvernator Iuliana Păcurar, președintele clubului K.Oradea  – Dorina Jarski, past trezorierul K. România Angela Coita,  Maria Letea- președinte în exercițiu,Mirela Mudura- vicepresedinte, Iacinta Chiriac, Lucia Ciobanu, Julia Kovacs, Anca Fratila de la K.Art Oradea.

Distribuie informația
Alte știri