Klaus Iohannis: Luni, cel târziu marți voi desemna un premier

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, că ”luni, cel târziu marți” va desemna un nou prim-ministru. El a ținut să precizeze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD” pentru șefia Guvernului.

Preşedintele a declarat vineri că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Șeful statului a arătat că este în favoarea alegerilor anticipate, dar numai după prezidenţialele din noiembrie. Constituţia nu favorizează alegerile anticipate, a explicat Iohannis: „Personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate. Aş putea chiar să spun că în Constituţia actuală prevederea este gândită să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi solide în Parlament. În Constituţie spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul, doar dacă două propuneri succesive de Guvern pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. Este o problemă şi sunt dispus să mă implic, după prezidenţiale, într-o discuţie aşezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie.”

Distribuie informația
Alte știri