La multi ani Oradea, la multi ani oradeni!

Programul dedicat zilei orasului debuteaza azi la ora 11.00, în Sala Mare a Primăriei, cu şedinţa festivă a Consiliului Local. Despre semnificatia evenimentului vor vorbi primarul municipiului, Ilie Bolojan si universitarul oradean, Gabriel Moisa.

Va urma premierea elevilor orădeni și a profesorilor coordonatori care au obținut rezultate școlare deosebite la olimpiade naționale și international. Programul festiv dedicat Zilei orasului Oradea va continua la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie si la Casa Memorială „Aurel Lazăr” , incepand cu ora 12.

Data de 12 octombrie are o semnificaţie aparte pentru Oradea şi judeţul Bihor.
În primul rând pentru că aici s-a făcut un pas important către realizarea Marii Uniri.
În acea zi a anului 1918, intr-o sedinta ţinută în mare secret în casa lui Aurel Lazăr din centrul oraşului, a fost semnată Declaraţia de autodeterminare (independenţă) a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. Acest document a fost, practic, actul de naştere al Unirii Ardealului cu România.

Cea de-a doua semnificaţie a zilei de 12 octombrie se ancorează în evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. În toamna lui 1944, campania de recucerire a Ardealului ajungea în Munţii Apuseni, iar Oradea a fost eliberată de Armata Română şi de cea sovietică pe data de 12 octombrie, oraşul suferind câteva pagube odată cu retragerea horthyştilor şi a naziştilor.

Primești pe whatsapp cele mai importante știri din Oradea și Bihor.  ABONEAZĂ-TE AICI, apoi apasă butonul URMĂREȘTE în aplicație 

 

Data de 12 octombrie a devenit oficial Ziua Oradiei în anul 1992.

foto: oradea.travel

Distribuie informația
Alte știri