La mulți ani, Pavel Sîrghi! Interviu

E moldovean de peste Prut, dar are o tihnă aproape ardelenească. Ba și un umor subtil și hâtru, ca un… personaj de teatru. Pavel Sîrghi și-a aniversat în 3 martie ziua de naștere și ne-a răspuns ghiduș la niște întrebări.

– Pavel Sîrghi, te-ai născut în Basarabia, ai studiat actoria la Iași și ai ajuns la Oradea. Cum s-a nimerit să ai un asemenea traseu?
– În Iași am ajuns pentru că în Chișinău nu se făcea clasă de actorie în anul în care am absolvit liceul. Ţară mică, teatre puţine. O clasă de actorie se făcea odată la câţiva ani. Concurs mare, locuri puține. 12/loc. Astfel am ajuns în România…

– Cum ai ajuns la teatru? Ai avut ,,antecedente”, ai jucat în școală?
– Da, am făcut un soi de teatru din școala generală. M-a descoperit profa de română și am participat mai la toate serbările cu ceva scenete sau concursuri pe scenă. Am și premii luate. Unul locul 1 pe judeţ (raion la noi) cu un monolog în care-l interpretam pe Ivan Turbincă. Text dramatizat de profa de română. În ciuda timidităţii, pe scenă eram sufletist și inventiv.

– Ce ai fi ales dacă nu era să fie teatrul?
– De nu deveneam actor, mă făceam medic veterinar sau inginer agronom.

– Printre alte roluri, l-ai jucat pe Lenin în „Cabaretul Dada”. Ce rol ți-a priit cel mai mult și ce ți-ai dori să joci neapărat?
– Da. Ai dreptate, l-am jucat și pe Lenin. Acum am reluat „Capcana lui Hamlet”. Acum zece ani se numea „Uciderea lui Gonzago”. Rolul Sufleorului, la vremea acea, mi-a priit cel mai mult. Îmi priește și astăzi . În general, m-am scăldat cu folos și spor în ,,apele” comediei, dar fără nicio dificultate mă descurc și cu drama.
Nu-mi doresc să joc nimic în mod special. Îmi doresc regizori inteligenţi și creativi, îmi doresc dramaturgi inspirați, îmi doresc colegi sănătoși, talentaţi și muncitori. E bine. Nu ducem lipsă de nimic.

– Cum e să joci recentul rol de… tătic?
– A fi tată e aproape magic .

– Ai schimbat prefixul, cum se spune. Ce țeluri ai pentru mai departe?
– La schimbarea prefixului îmi doresc ce mi-am dorit și până acum. Vezi răspunsul de la întrebarea 3 . Doar că totul dus la un nivel și mai înalt, căci apare în calcule și experienţa, nu?! În rest, să fim sănătoși cu toţii.

Teatrul Regina Maria

Distribuie informația
Alte știri