La multi ani, Romania! Semnificatia zilei de 1 Decembrie si programul manifestarilor organizate de Prefectura Bihor la Oradea

La Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegati si peste 100.000 de romani veniti din toate colturile tarii au decis unirea tuturor romanilor din Transilvania cu Romania. A fost un moment unic in istoria tarii de care mai marii vremii au stiu sa profite, infaptuind astfel, visul de veacuri al romanilor.
Romania reintregita cuprindea intre hotarele sale istorice o suprafata de 295.049 kmp fata de 137.000 kmp inainte de 1918 si o populatie de peste 16.500.000 de locuitori fata de 7.250.000.

Istoricul Florin Constantiniu spunea ca: “…Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit.”

Festivităţile vor începe in Oradea la ora 11:00, la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, cu ceremonialul religios şi militar, urmat de defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare, apoi de parada militară cu personal şi tehnică, desfăşurată în Centrul Civic, pe platoul din faţa Catedralei Ortodoxe.

In jurul orei 13:00, va începe distribuirea meniului tradiţional de fasole cu ciolan, varză murată şi ceai, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Vor fi 2700 de portii.

Distribuie informația
Alte știri