La multi ani romanilor nostri de pretutindeni!

Astazi e Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 28 mai anul acesta.

Până în anul 2014, era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007. Articolul 10 din actul normativ a fost insa modificat, la initiativa deputatului PNL de Diaspora, Aurelian Mihai.

Acesta a explicat opțiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar și Ziua Europei sau Ziua Independenței de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităților culturale specifice acestei zile.

Printre manifestările organizate anul acesta cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu și cele ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, care organizează manifestări la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți (Ucraina), Salamanca (Spania) și Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie.

Distribuie informația
Alte știri