La Muzeul Orașului Oradea: „Povestea unui EROU – Traian Moșoiu”

 

În cadrul manifestărilor dedicate zilei de 20 aprilie, în perioada 11-14 aprilie 2022, se desfășoară la Muzeul Orașului Oradea, secție în cadrul Muzeului Țării Crișurilor, proiectul muzeal „Povestea unui EROU – Traian Moșoiu”.

Proiectul educativ a debutat azi cu vizita a trei grupe, clasa I-a E de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, respectiv clasa a VII-a B și a IX-a B de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea. Despre viața și personalitatea generalului Moșoiu le-a vorbit elevilor muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș.

Pe 20 aprilie, Oradea marchează 103 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea și eliberarea orașului de bandele bolșevice ale lui Bela Kun, ce terorizau populația românească și maghiară. În fruntea diviziilor românești, care au pătruns primele în orașul de pe Criș, s-a aflat generalul Traian Moșoiu, eroul legendar al Ardealului.  Născut într-o familie înstărită de crescători de oi din zona Branului, jud. Brașov, tânărul Traian Moșoiu a urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând, în 1919, general de divizie. De-a lungul întregii cariere militare, care se întinde pe durata a trei decenii, generalul s-a dovedit a fi  „un adevărat simbol al umanului, moralității și firescului în raport cu semenii”, înfruntând moartea, în tranșee, alături de cu soldații săi.

Cadrele didactice și elevii interesați pot să se înscrie, cu clasa, la un ghidaj în cadrul expoziției închinate lui Traian Moșoiu. Întâlnirile cu elevii se vor desfășura la secția Muzeului Orașului Oradea (Cetatea Oradea), Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41. Fiecărei clase de elevi i se va aloca 30 minute. Costul unui bilet de intrare este de 5 lei/persoană.

Programările se fac la numărul de telefon: 0359/191.096.

Distribuie informația
Alte știri