La Oradea continuă recoltarea de plasmă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19

De săptămâna trecută a început și în România recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19, cu anticorpi care ajută organismul să lupte cu infecţia. Primele donări au fost făcute marti, 28 aprilie la centrul de Transfuzie din București.

Două zile mai târziu, Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea a anunţat, pe Facebook, că doi pacienţi vindecaţi de noul coronavirus din Bihor, Mihaela şi Alin, au fost primele două persoane care s-au oferit voluntare să doneze plasmă cu anticorpi pentru tratamentul pacienţilor în stare critică.

Luni, 4 mai, pe pagina de socializare a Centrului a aparut un alt mesaj.

„La „galeria super-eroilor COVID” se adaugă Cristian, care a donat plasmă prin afereză!”

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat, sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice.

Alte știri