La Șuști, nivelul râului Crișul Negru a înregistrat un nou maxim istoric. Comunicat

Precipitațiile abundente înregistrate în ultima perioadă au dus la creșteri rapide de niveluri pe râul Crișul Negru. Astfel, pe parcursul nopții de luni spre marți,  la stația hidrometrică Șuști, nivelul râului Crișul Negru a depăși cota de pericol (CP) aferentă codului roșu cu 63 de cm. Nivelul maxim istoric înregistrat la stație în anul 1995 a fost de 270 cm. La miezul nopții,  nivelul râului era de 298 cm, înregistrându-se astfel un nou maxim istoric.

În noaptea de 22.06.2020 spre 23.06.2020, pe arii relativ extinse din județul Bihor, s-au semnalat ploi torențiale  cu descărcări electrice și intensificări de vânt cu aspect de vijelie.  Aceste precipitații cumulate cu solul saturat de apă au provocat scurgeri masive de pe versanți, creșteri și revărsări ale cursurilor de apă. Cantitățile de precipitații înregistrate în 24 ore la stațiile hidrometrice din județ:

Statia hidrometrică/ meteorologică/cursul de apăPrecipitații cumulate în  24 de ore perioada 22-23.06.2020
BH Crișul Negru
Beiuș/Crișul Negru24,2 l/mp
Poiana/ r. Crișul Negru24 l/mp
Budureasa/Valea Nimăești7,8 l/mp
Pitroasa/Crișul Pietros12,3 l/mp
Ștei/Crișul Băița15,5 l/mp
Finiș/ Valea Finiș23,2 l/mp
Holod/ Valea Holod15,4 l/mp
BH Crișul Repede
Aleșd/Valea Izvor7 l/mp
Copăcel/ V. Chijic13,5 l/mp
Vadu Crișului/Crișul Repede10,2 l/mp
Tărian/ Crișul Repede16 l/mp
Topa de Criș/Valea Borod9,6 l/mp
Ciucea/Crișul Repede10,6 l/mp
BH Barcău
Balc/r. Barcău18,8 l/mp
Marghita/ r. Barcău22,9 l/mp
Sălard/ r. Barcău26,8 l/mp
Chiribiș/ Bistra17,5 l/mp
Sărsig/ V. Fânețelor12,5 l/mp

”Dispeceratul ABA Crișuri a transmis tuturor autorităților implicate în gestionarea situațiilor de urgență avertizarea meteo de fenomene meteorologice periculoase COD ROSU precum și avertizare hidrologică COD ROȘU pentru fenomene imediate, valabilă în intervalul 22.06.2020 ora 23:40 – 23.06.2020 ora 03:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte confluență cu râul Crișul Pietros, județul Bihor.” Ionel Avrigeanu, director ABA Crișuri.

La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor s-au luat următoarele măsuri :

1 .Reprezentanții Sistemului Hidrotehnic Crișul Repede, Formația Aleșd, în seara zilei de 22.06.2020, s-au deplasat în teren, îndeosebi în localitatea Urvind, comuna Lugașu de Jos unde au procedat la supravegherea cursurilor de apă dar nu au fost necesare măsuri de intervenție.

2. Reprezentanții Sistemului Hidrotehnic Barcău, formațiile : Marghita, Sâniob și Nușfalău, s-au deplasat în teren în noaptea de 22 iuie spre 23 iunie pentru supravegherea cursurilor de apă și intervenția cu mijloace de apărare împotriva inundațiilor, în urma acestei situații hidrometeorologice periculoase până la acest moment s-au constatat următoarele :

– în comuna Suplacu de Barcău, județul Bihor, Valea Borumlaca s-a revărsat, acumularea nepermanentă Borumlaca a intrat în funcțiune ;

– în comuna Viișoara, județul Bihor, datorită scurgerilor importante de pe versanți, a crescut semnificativ nivelul văii Inot ;

– în Orașul Marghita, județul Bihor , datorită scurgerilor importante de pe versanți, a crescut semnificativ nivelul văii Egher, acumularea nepermanantă Egher a intrat în funcțiune ;

– în comuna Popești, județul Bihor,  în satele Voievozi și Bistra, s-a revărsat Valea Bistra, acumularea nepermanantă Ciutelec a intrat în funcțiune ;

– în localitatea Sacalasău, comuna Derna, județul Bihor, datorită scurgerilor importante de pe versanți, a crescut semnificativ nivelul văii Corbeni, acumularea nepermanantă Corbeni ( deținător primăria Derna)  a intrat în funcțiune ;

– în localitatea Cuzap, comuna Popești, județul Bihor s-a revărsat Valea Cuzăpel, afluent al Văii Bistra ;

– în localitatea Varviz, comuna Popești, județul Bihor s-a revărsat Valea Varvizel, afluent de stânga al văii Bistra ;

”În acest moment pe raza Bazinului Hidrografic Barcău în localitățile afectate, cele trei formații de lucru acționează cu două buldoexcavatoare, o autobasculantă și mai multe căngi pentru asigurarea sectiunii de scurgere a cursurilor de apă și diminuarea efectelor viiturii.” Ionel Avrigeanu.

3. Reprezentanții Sistemului Hidrotehnic Crișul Negru, formațiile : Ștei, Tinca și Beiuș, acționează  în teren începând cu noaptea de luni spre marți, pentru supravegherea cursurilor de apă și intervenția cu mijloace de apărare împotriva inundațiilor, în urma acestei situații hidrometeorologice periculoase până la acest moment s-au constatat următoarele :

–  în Orașul Vașcău, județul Bihor, datorită revărsări Crișului Negru, s-au inundat peste 30 gospodării. În acest moment încă se acționează cu un excavator pe șenile pentru asigurarea sectiunii de scurgere a cursurilor de apă și înlăturarea blocajelor de la poduri și podețe în vederea diminuării efectelor viiturii.

– în localitatea, Șuștiu, comuna Lunca, județul Bihor, unde datorită revărsări Crișului Negru, s-au inundat mai multe gospodării. În acest moment încă se acționează cu 2 motopompe pentru scoaterea apei din gospodării, și înlăturarea blocajelor de la poduri și podețe în vederea diminuării efectelor viiturii.

” Prin acumulările nepermanente care au intrat în funcțiune s-a atenuat unda de viitură de pe valea Borumlaca, valea Bistra, Egher și valea Corbeni. De asemenea, lucrările de decolmatare efectuate în această primăvară pe Valea Fânațelor precum și lucrările de supraînalțare dig, din zona Sărsig, au asigurat scurgerea apelor. ”  Ionel Avrigeanu.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri fac măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât informațiile să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.

Distribuie informația
Alte știri