Lacul de smarald Vida din Bihor, un loc de poveste, la nici o oră distanță de Oradea

Un loc de relaxare și de bucurie poate fi, pentru o zi de plimbare, Lacul Vida, situat pe raza localității Luncasprie, comuna Dobrești, județul Bihor. Are o suprafață de 6 hectare și o lungime de 2 kilometri, iar verdele de smarald al luciului de apă e o surpriză neașteptată.

Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m înălțime.  Barajul Vida este un baraj de anrocamente de 10 m înălțime, cu o lungime la coronament de 70 m. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un deversor tip pâlnie, atracția locului.

Barajul a fost terminat în anul 1967. Pe locul actual al barajului, înainte de 1967, se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și a fiului acestuia. Câmpul dintre dealuri era împărțit de râul Vida.

Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.

Pe lângă locurile amenajate pentru pescuit și scăldat. Malurile lacului sunt prevăzute cu accesibile chiar și copiilor. Daca urci pe firul apei care alimentează lacul, ajungi la izvor. Aici se află o peșteră. Zona este plină de peșteri, aproximativ 300 la număr, multe din ele nedescoperite încă.

Turiștii pot să se bucure de peisaj, să culeagă mure, existând zone de picnic.

Alte știri