Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea a găzduit, luni seara, lansarea cărții, „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară”. Cartea este scrisă de Adalbert Rosinger, fiind un dialog, peste decenii, al autorului cu fiica sa, Veronica Rozemberg (Rosinger).
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura Ratio et Revelatio. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Ioan F. Pop, muzeograf al Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, caracterizându-l pe autor ca fiind „un intelectual care a crezut în această fantasmă, care este comunismul. Și care, după ce a ajuns în vârful ierarhiei politice, fiind trădat de propriul partid, încearcă să îi explice fiicei sale cum a putut crede într-o ideologie absolut abominală, mincinoasă și criminală”.
Volumul a fost publicat la Editura Ratio et Relevatio la 45 de ani de la scrierea sa și este descris ca fiind cartea ce „pune în lumină crâmpeie semnificative din viaţa lui Adalbert Rosinger, evreu comunist militant, originar din Oradea şi strămutat la Bucureşti, provenit dintr-o familie deportată din oraşul de pe Criş şi în mare parte exterminată la Auschwitz. Pe fundalul marilor transformări sociale şi politice de la interbelic, la perioada celui de-al doilea război mondial, apoi la instalarea regimului comunist în toate formele sale, destinul i-a fost potrivnic, prin abuzuri, persecuţii, violenţă fizică şi psihologică, detenţii şi internări în lagăre şi închisori «sub trei dictaturi»”.
„Evenimentul de astăzi este unul de excepție și pentru că această carte ar fi trebuit să fie oferită spre citire publicului încă din primii ani, care au urmat schimbării regimului politic din România, adică cât mai aproape de anul 1989. Atunci, titlul cărții, „O lume care se prăbușește” ar fi dovedit împlinirea premoniției sale făcută cu un sfert de secol înainte. Alături de evenimente și de fapte din viața personală, veți întâlni în rândurile cărții nenumărate descrieri ale trăirilor sale, unele concrete, altele preluate din memoria afectivă”, a afirmat fiica autorului și coautoarea acestui volum, Veronica Rozemberg.
Jurnalista Judit Simon i-a felicitat pe cei implicați în acest proiect, însă aceasta a declarat că și-ar fi dorit să citească mai multe note explicative ale coautoarei sau chiar să regăsească un jurnal din tinerețea acesteia, „ca o completare al destinului unei familii”.
Lansarea de carte a făcut parte dintr-un turneu național de promovare a cărții, fiind prezentă și Raluca Lazarovici Vereș, editoarea și cea care s-a făcut responsabilă de îngrijirea acestei cărți.
Prezentă la eveniment, muzeograful Cristina Pușcaș i-a îndemnat pe cei prezenți în sală să citească cartea, în principiu ca un reper spațial important pentru public, autor fiind născut în Oradea.
„Recomand cartea, mai ales pentru orădeni, este foarte interesantă și ușor de citit. Este o carte pe care merită să o aveți, și în același timp, pentru studenți este valoroasă, ca să vedeți ce înseamnă manipularea”, a precizat Cristina Pușcaș.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Ratio et Relevatio sau la numărul telefon de 0720/ 545.853 ori achiziționată de la Libraria Humanitas.
Alexandra Precup, Jurnalism, anul II