Lansarea cărții „Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania”, la Oradea

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, lansarea cărții Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania, apărută la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2024, autor dr. Ligia Cristea. Evenimentul va avea loc în 25 aprilie a.c., ora 12.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A).

Lucrarea Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania  propune o analiză etnologică a desfășurării unui ritual social de vârstă și de gen într-o arie geografică încărcată de tradiție cum este Transilvania. În acest areal etnocultural organic, ritualul prinderii suratelor a cunoscut, și cunoaște încă, o foarte largă răspândire și variante de manifestare atestate în numeroase sate. În această ordine de idei, lucrarea își propune să etnografieze ceremonialul desfășurării acestui ritual, atât în zonele arhaice în care el a fost semnalat mai demult și în care nu se mai desfășoară azi, cât și în zonele în care el este încă viu în primele decenii al secolului al XXI-lea.

Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, Universitatea din Oradea, iar moderator va fi dr. Vasile Todinca, cercetător științific I, Muzeul Țării Crișurilor.

Distribuie informația
Alte știri