Adina Vințan: Un oraș inovativ recunoaște potențialul inerent al fiecărui cetățean

Cetatea Oradea a găzduit în această vineri evenimentul de lansare al cărții ,,Orașul Românesc  4.0”, proiectul fiind realizat de către colaboratorii și consultanţii Băncii Mondiale din România, Ionuţ Mărieş, Bianca Butacu, Alexandra Nae, Florina Ciuchiţă, Alexandru Popescu, Viorela Sfârlea, Oana Franţ, Corina Dovăncescu, Mihai Danciu, Adina Vinţan şi Dan Silva. Evenimentul, menit să vorbească despre dezvoltarea orașelor din România, a fost organizat de comunitatea de experţi în domeniul infrastructurii oraşelor, UrbanizeHub România, și  moderat de Grațian Mihăilescu, iar în deschiderea sa au vorbit Florin Birta, primarul oraşului Oradea şi Mihai Jurca, city-managerul.

Astfel prezentarea a constat în prezentarea unor modalități prin care orașele se pot moderniza și dezvolta. ,, Dacă noi nu vom ști să definim viitorul, vom fi damnați să prindem mereu din urmă trecutul altora” este primul citat din ,, Orașul Românesc 4.0”.

Adina Vințan, autoare a cărții,  este de părere  că accesul la piețe, forța de muncă mai productivă, mai calificată, sunt ingredientele principale pentru a ajunge la orașe inovative, că ar trebui sa dezvoltăm mai mult relațiile economice cu Statele Unite ale Americii și să atragem firmele și companiile mari și să punem și mai mult accent pe creativitate. În carte este prezentat mai detaliat având chiar și recomandări cu ce ar trebui să facă fiecare sector dar și fiecare cetățean  pentru a ajunge să avem orașe inovative, principii de bază.

,, Un oraș inovativ recunoaște potențialul inerent al fiecărui cetățean. Trebuie să fim conștienți că fiecare dintre noi putem să ne punem amprenta in mod semnificativ pe dezvoltarea orașului nostru , pe dezvoltarea comunității din care facem parte” susține Adina Vințan.

Cartea mai prezintă și o serie de viziuni despre orașele lumii noastre, invitându-i pe oameni  să transmită  echipei cum își imaginează că vor fi orașele noastre în anul 2050, viziunile putând să fie publicate.

Totodată se vorbește despre  potențialul pe care îl au copiii, ei având o mai mare putere de a realiza ceva creativ și inovativ, reușind să aducă în viitor o calitate mai buna a vieții pentru fiecare. Florina Ciuchiţă,  o altă autoare,  ne-a povestit despre un alt  subiect al cărții, și anume, orașul pentru copii. Realizarea acestuia prevede invitarea copiilor la discuții despre dezvoltarea orașelor, fiind întrebați ce nevoi au și ce schimbări ar trebui sa fie făcute. Acest lucru nu este ceva nou, in alte state existând chiar și consiliu format doar din copii.  De altfel, pentru realizarea orașului pentru copii trebuie sa existe locuri de joacă dar și laboratoare vii ale învățării, utilizând spațiile verzi și spațiile publice din jurul școlilor. Orașul este totodată unul sigur, oferind o stare de sănătate mai crescută, fiind atrase forța de muncă tânără, oferind o economie locală dinamică.

Prezentarea cărții a mai constat în  subiecte precum orașul pentru nomazii digitali, orașe planificate inteligent și alte exemple de scenarii posibile.

Cartea ,, Orașul Românesc 4.0” a fost oferită gratuit tuturor doritorilor prezenți la eveniment.

 Aceasta va putea fi descărcată în format electronic de pe site-ul pe Urbanizehub.ro

Larisa BĂRCUI jurnalism anul 1

Distribuie informația
Alte știri