Lansarea volumelor semnate de Ion Gheorghe Roman, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Marți, 14 septembrie 2021, ora 18:00, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” va avea loc lansarea volumelor Basme, legende și povești bihorene, Obiceiuri de peste an din Dernișoara și de pe valea Bistrei, Iion foetus din lumină necreată, Jocuri de priveghi din Bihor și Versuri din mileniul II semnate de Ion Gheorghe Roman.

Autorul a fost un îndrăgit și respectat profesor de limba română și director al școlii gimnaziale din satul Dernișoara. Între copertele acestor cărți, el a strâns legende și obiceiuri ale locului, dar și poeme, creații literare proprii. Ion Gheorghe Roman și-a dedicat aproape 50 de ani din viață educării a zeci de generații de elevi în tainele limbii române, pentru ca timpul liber să și-l dedice scrierii și descrierii zonei în care și-a trăit viața, culegând de la săteni cele mai frumoase legende, datini și basme de pe valea Bistrei, valea Crișului Negru, din zona satelor Dernișoara, Tinca, dar și din zona Beiușului.

Acest eveniment este organizat de fosta sa elevă Raluca Cicortaș, devenită profesoară la rândul său, dar și poetă, pentru a îndeplini ultima dorință a autorului, care s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, în aprilie 2020, lăsând în urmă 5 volume de poezii și proză cu un puternic impact emoțional.

Sunt invitați toți cei care i-au fost elevi, toți cei care îi poartă un respect aparte ca om, ca dascăl, ca folclorist, dar și cei care doresc să descopere acum viața și opera celui care a fost Ion Gheorghe Roman.

Alte știri