„Lecția demnității. Ioan Brazdă”/ Episodul 4 din seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”

Pe 9 martie, Ziua Foștilor Deținuți Politic, a fost lansată seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect început în cadrul Școlii de vară „Astra”, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Echipa orădeană care a participat la cursurile Școlii de Vară „Astra”, organizate anul trecut în perioada 21-30 august, a propus realizarea unei serii de filme documentare intitulate generic „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe. Traian Bodea”, a fost făcut public în 9 martie 2021. Cel de-al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”, a putut fi urmărit începând cu 3 aprilie 2021, iar pe 1 mai, de Paște, a fost postat episodul 3 „Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan”.

Cel de al patrulea episod „Lecția demnității. Ioan Brazdă” va putea fi urmărit începând cu data de 5 iunie pe canalul de YouTube Memoria Rezistenței (www.memoriarezistentei.ro este o platformă care prezintă biografii ale foștilor deținuți politic din Bihor).

Ioan Brazdă este absolvent al Liceului Comercial din Oradea, secţia metalurgie, promoţia 1947/1948. La fel ca fratele său Aurel, a fost încadrat în Organizaţia „G4”. Securitatea îl vizitează pe Ioan Brazdă acasă, pe 20 martie 1949, însă acesta a reuşit să sară în curte pe geamul casei şi să se ascundă. Trei zile mai târziu, pe 23 martie 1949, se hotărăşte să se predea securistului care se afla în casă şi o păzea pe mama sa. A fost dus la Securitatea din Oradea, de pe strada Republici, acolo unde „beciurile erau făcute mici, foarte înguste”. Ioan Brazdă a primit o condamnare de 2 ani și a trecut prin închisorile Oradea, Cluj, Văcăreşti, Jilava, Târgşor și Gherla. Linkul de promovare al celui de al patrulea episod se poate descărca aici https://we.tl/t-ZxLJjPut08.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:
Asociația Cei 40 de Mucenici
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor
Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea, Clubul Monarhiștilor din Bihor

Parteneri media:
www.oradeaindirect.ro
www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:
Adrian Ardelean
www.memoriarezistentei.ro

Distribuie informația
Alte știri