Lecții de siguranță pentru copii, dezbateri interactive și acțiuni stradale, organizate de polițiștii de prevenire bihoreni pentru siguranța pe Internet

Joi, 26 mai a.c., polițiștii de prevenire bihoreni continuă activitățile desfășurate în cadrul evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, cea de-a cincea zi fiind dedicată prevenirii victimizării în mediul online.

Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din municipiul Oradea, polițiștii de prevenire și cei de proximitate bihoreni au desfășurat o serie de activități informativ-preventive pe tema siguranţei pe Internet a copiilor și tinerilor, sub genericul „Siguranță în mediul online”, în acțiunea preventivă fiind implicați elevii Liceului Aurel Lazăr din municipiul Oradea.

De asemenea, în intervalul orar 11.00 – 12.00, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități preventive privind siguranţa în mediul online împreună cu elevii de la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea, promovând programul „Eroii Internetului”, inițiat de Google România și susținut de Poliția Română.

Scopul activităților desfășurate de polițiștii bihoreni a fost informarea copiilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. Polițiștii le-au explicat copiilor
riscurile la care se pot expune când navighează online și cum pot să le evite, i-au învățat să fie precauți cu privire la ce publică pe rețelele sociale, pe bloguri sau pe forumurile de discuții, deoarece postarea de informații cu caracter personal în mediul online poate fi periculoasă și poate conduce la victimizare.

Copiii au mai învățat alături de polițiștii bihoreni despre cum să își selecteze audiența postărilor online și să fie prudenți în interacțiunea cu necunoscuții care îi contactează în mediul online, să nu le trimită fotografii sau alte date personale.

De asemenea, copiii au învățat să nu acceseze link-uri necunoscute, să seteze parole puternice și diferite pentru conturile din mediul online, să își actualizeze mereu sistemul de operare și programele instalate și să fie precauți când utilizează Wi-Fi public.

De asemenea, începând cu ora 13.00, sub genericul „Siguranță la un click distanță!”, polițiștii bihoreni vor fi prezenți pe platoul din fața magazinului Crișul Shopping Center, dar și în zona pietonală de pe strada Republicii din Oradea și vor interacționa cu cei prezenți despre siguranța cumpărăturilor online, despre cum să efectueze în siguranță internet banking-ul sau plata facturilor, despre securizarea cardurilor bancare, dar și despre diverse tipuri de fraude pe internet, cărora le pot cădea victime.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă copiilor și părinților:

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU PĂRINŢI

Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe Internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:

  • Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
  • Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
  • Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU COPII

  • Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
  • Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
  • Nu spune altor persoane parola de la e-mail-ul tău sau de la conturile de socializare, cu excepția părinţilor.
  • Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!
  • Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
  • Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.
  • În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
  • Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
  • Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

*

CALENDAR ACTIVITĂȚI SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII:

VINERI – 27 mai:
Tema zilei – prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și siguranța rutieră.

Vineri, 27 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 11.00, sub genericul „Educație pentru siguranță”, la Comuniteca Oradea va avea loc un atelier pe tema siguranței copiilor acasă, pe stradă și la școală.

Tot vineri, în intervalul orar 10.00 – 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor și cu polițiști din cadrul I.T.P.F. Oradea, polițiștii de prevenire vor desfășura o activitate pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv pentru prevenirea furturilor din bagaje, genți, a tâlhăriilor și a înșelăciunilor.

În acest context, în stația C.F.R. Oradea, polițiștii bihoreni vor derula activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent și vor face recomandări cu privire la protejarea bunurilor personale.

-11.00- 13.00 – Sub genericul „Împreună pentru siguranță!”, polițiștii de prevenire, alături de polițiștii Serviciului Rutier vor derula o activitate preventivă într-o stație de carburanți din municipiul Oradea, în scopul promovării recomandărilor pentru siguranța bunurilor personale lăsate în autovehicule, cât și pentru siguranța rutieră.

De asemenea, în intervalul orar 11.00 – 13.00, sub genericul „Nu le face viaţa uşoară infractorilor, un simplu gest te poate scuti de neplăceri!”, polițiștii de prevenire bihoreni alături de polițiștii de proximitate vor fi prezenți în zona stației C.F.R. Oradea și pe străzile din proximitatea acesteia și vor desfășura activităţi menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune.

Distribuie informația
Alte știri