Lectură de duminică – „Gânduri botezate și cântecele vârstelor”

Vă propunem pentru lectură cartea unui renumit dascăl de limba și literatura română, din nord-estul regiunii istorice Crișana, intitulată, „Gânduri botezate și cântecele vârstelor”. A apărut recent la Editura „Caiete silvane” din Zalău. Cartea a văzut lumina tiparului la aniversarea celor 77 de ani pe care autorul, prof. Octavian Guțu din Șimleu Silvaniei, i-a împlinit.

Titlul sugerează faptul că și cuvintele capătă materialitate, sunt botezate, și trimit spre Lucian Blaga, cu al sau unic volum, ” Hronicul și cântecul vârstelor”. Este o o carte de panseuri, generate de o experiență de viață și de dascăl de română, remarcabile.

Om al cetății, profesorul Octavian Guțu rememorează și își „dă sens zilelor scriind”. O superbă profesiune de credință pentru dascălul care a slujit școala și urbea șimleuană cu bucuria și cu gândul că timpul așază toate lucrurile în matca lor firească.

Paginile cărții sunt însoțite de documente personale care atestă puternica filiație a profesorului și o incontestabilă autenticitate.

Lucrarea este prefațata de Viorel Mureșan, autor binecunoscut în spațiul cultural sălăjean, iar considerațiile sale vizează aspecte esențiale ale condiției umane. Regăsim aici: omul, dascălul de Citire, managerul, cetățeanul.

„Gânduri botezate și cântecele vârstelor” se poate citi cu plăcerea și cu satisfacția de a fi fost, la un moment dat, parte a acestui univers în care ne-am format că oameni, în adevăratul sens al cuvântului.

Distribuie informația
Alte știri