Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaților. Un sindicalist orădean nemulțumit a intrat în greva foamei

Foto: captura tV

Legea pensiilor a fost votată și de Camera Deputaţilor. Nu fără emoții, însă, mai ales că opoziția s-a arătat nemulțumită încă de la dezbaterile din Comisia de Muncă. Proiectul Guvernului fusese aprobat deja de senatori, săptămâna trecută, însă Camera Deputaţilor este for decizional.

Legea pensiilor a fost votată în Camera Deputaților cu 199 voturi ”pentru”, 39 ”contra” și 17 abțineri. În prezența lui Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Simona Bucura, a susținut proiectul Guvernului.

Opoziția s-a arătat nemulțumită încă de la dezbaterile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, unde legea a primit undă verde cu doar câteva amendamente acceptate, de la PSD și PNL.

Nemulțumiți au fost și o serie de reprezentanți sindicali. Liderul Sindicatului Serviciilor de Ambulanță, orădeanul Gheorghe Chiș a anunțat chiar că a intrat în greva foamei, pentru ca noua lege nu mai prevede condiții speciale de muncă pentru ambulanțieri.

“Am intrat în greva foamei pentru că Parlamentul, prin legislaţia pe care a dezbătut-o astăzi în comisiile decizionale din Camera Deputaţilor, pentru raportul final, şi acum se discută în plen, nu vor să recunoască condiţiile de muncă în care lucrează Serviciul de Ambulanţă. Mă refer la Legea pensiilor publice, articolul 168, alineatul 1, litera g, care propune abrogarea unor prevederi din Legea 5, care este statutul personalului profesionist operativ de intervenţie, abrogă articolele care reglementează condiţiile de muncă. Efectiv se şterg anumite drepturi dintr-un statut special pe care l-am dobândit după cinci ani de parlament, trei ani suspendat în pandemie şi acum, când urma să intre în aplicare, se abrogă. E prea mult deja. Am avut rugămintea să rămână articolul 12, valabil, întrucât e normal, a fost legiferat de Parlamentul României. Dar se pare că nu se întâmplă nimic decât promisiuni care au eşuat. Colegii aşteptau cu sufletul la gură să vadă ce se întâmplă la dezbateri. În momentul când am văzut ce se întâmplă în comisie, am decis să intru eu în greva foamei, pentru că noi nu avem voie să facem grevă, fiind personal cu limitări speciale. Ca să nu sufere cetăţeanul, am hotărât să intru eu în greva foamei,” a declarat Gheorghe Chiș.

Foto: medicalmanager.ro

În plen, parlamentarii USR și AUR s-au plâns că nu au avut timp de dezbateri și nici nu li s-a explicat sursa banilor pentru majorările prevăzute odată cu recalcularea.

Prevederile noii legi intră în vigoare de la începutul anului viitor. În baza legii votate luni, pensiile vor fi recalculate. Ministrul Muncii a afirmat, chiar în Parlament, că în medie creşterea pensiilor va fi de 40%. Autorităţile promit că nicio pensie nu va scădea după aplicarea noii formule de calcul.

Distribuie informația
Alte știri