Leonidele, spectacol fascinant și plin de magie pe cerul României

Foto: shutterstock.ro

Perioada în care putem admira unul dintre cele mai spectaculoase spectacole astrale a început, iar în anul 2023 avem ocazia să vedem Leonidele, cea mai frumoasă ploaie de stele din România.

Această ploaie de meteoriți poate fi observată în luna noiembrie a anului 2023, mai exact în perioada 6-30 noiembrie, pe cerul României, dar noaptea de 17 spre 18 noiembrie, spectacolu va fi mult mai clar și mai impresionant.

În această noapte, pe cerul României, vom putea observa aproximativ 10-15 leonide pe oră, oferindu-ne o priveliște fascinantă și plină de magie. Leonidele sunt un fenomen astronomic format din meteoriți și meteori care se deplasează cu o viteză uluitoare de aproximativ 71 de kilometri pe secundă. Acești meteoriți sunt cunoscuți ca fiind printre cei mai rapizi din univers, ceea ce face ca spectacolul lor să fie și mai impresionant, conform astro-urseanu.ro.

Leonidele produc așa-numitele „furtuni de stele” pe cerul senin, iar în această perioadă oamenii pot observa mii de stele căzătoare într-un interval de timp relativ scurt.

Numele fenomenului astronomic provine de la constelația Leo (Leul), iar meteoriții care fac parte din acest spectacol se transformă în adevărate bile de foc, mari și puternic luminoase, care persistă pe cer pentru o perioadă mai lungă decât meteoriții obișnuiți.

Această ploaie de stele este rezultatul particulelor de resturi ale cometelor și fragmentelor de asteroizi care se deplasează în jurul Soarelui. Pe măsură ce cometele călătoresc în sistemul nostru solar, ele lasă în urmă o dâră de praf.

Distribuie informația
Alte știri