Libanul este în doliu şi în stare de urgenţă după uriaşa explozie care a devastat cartiere întregi din Beirut. Cel puţin 135 de oameni au murit, iar numărul răniților trece de 5.000. Însă bilanțul este în creștere, pentru că echipele de salvare caută supraviețuitori printre ruine.
De vină pentru această catastrofă ar fi fost peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, confiscate de pe o navă şi ţinute de ani de zile într-un depozit în condiţii precare. Autoritățile au deschis o anchetă pentru neglijență și mai mulți oficiali ai portului au fost plasați în arest la domiciliu.
Între timp, tot mai multe țări trimit ajutoare și echipe de specialiști în regiune. Atenţie, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoţional!
Explozia a devastat portul Beirut și a lăsat trei sute de mii de oameni fără un acoperiș deasupra capului. Toate depozitele și halele aflate în apropiere au fost făcute una cu pământul. În locul în care s-a produs deflagrația a apărut un crater uriaș, care s-a umplut rapid cu apă, după cum se observă în imaginile surprinse din satelit.
Primești pe whatsapp cele mai importante știri din Oradea și Bihor. ABONEAZĂ-TE AICI, apoi apasă butonul URMĂREȘTE în aplicație
Pe o rază de kilometri întregi în jurul portului, peisajul este unul apocaliptic – clădiri pulverizate de suflul exploziei și mașini răsturnate ca după tornadă. Clădirile rămase în picioare nu mai au fațade și ferestre, iar străzile sunt pline de mormane de moloz și de bucăți de sticlă.
Ultima dată când o explozie atât de puternică a zguduit Libanul a fost în februarie 2005, când fostul prim-ministru Rafik Hariri a fost ucis de o mașină-bombă în afara unui hotel. 15 ani mai târziu, întreaga țară așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului șef al guvernului, verdict care ar urma să fie anunțat vineri.
Catastrofa este o lovitură năprasnică pentru Liban. Statul este în pragul colapsului. Cea mai gravă criză economică de la Războiul Civil, încheiat în 1990, este dublată de tulburări politice și proteste.