Lis Truss va fi noul prim-ministru al Marii Britanii

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, a anunţat luni această formaţiune, relatează Reuters.

În vârstă de 47 de ani, Liz Truss va fi învestită premier marţi, 6 septembrie, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.


Criza energetică, inflaţia, tensiunile cu UE legate de aplicarea protocolului nord-irlandez din acordul de Brexit şi războiul din Ucraina se anunţă a fi principalele provocări ale noii titulare de la Downing Street.


”Voi veni cu un plan clar de reducere a taxelor şi pentru creştere economică. Voi găsi soluţii pentru criza energetică, mă voi ocupa de problema facturilor energetice, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în aprovizionarea cu energie”, a declarat Truss după anunţul rezultatului votului intern.

Truss va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În această perioadă, țara a fost zguduită de mai mute crize, iar acum se confruntă cu ceea ce se preconizează a fi o recesiune de lungă durată, declanșată de inflația galopantă care a atins 10,1% în iulie.

Distribuie informația
Alte știri