Locuitorii unui cartier din Oradea au primit, gratuit, compostoare pentru transformarea deșeurilor vegetale în îngrășământ natural

Asociaţia Bihorul Civic împreună cu partenerul Eco Bihor SRL au deschis miercuri, 14 septembrie, seria de evenimente programate în cadrul proiectului pilot „Compostează – Economiseşte – Protejează” prin care le prezintă locuitorilor Cartierului Tineretului din Oradea beneficiile transformării în compost a deşeurilor vegetale din propria gospodărie. Următoarele evenimente vor avea loc în 22 septembrie şi 5 octombrie.

În cadrul evenimentului desfăşurat în Cartierul Tineretului, am prezentat rezidenţilor motivele care au stat la baza proiectului nostru, în primul rând dorinţa de a face din Oradea o comunitate „Zero Waste”, dar şi dorinţa de a reduce cheltuielile municipalităţii pentru îndeplinirea obiectivului de deşeuri reciclate, au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.

Din nefericire, rata de reciclare, la care ne-am angajat în cadrul UE, atinge doar 20% în Oradea. Pentru anul 2022 ar trebui să atingem o rată de 60%, pentru ca în 2025 şi 2030 să ajungem la 70 respectiv 90% reciclare.

În anii trecuţi am plătit penalităţi mari de milioane de euro, până în 2020 totalul banilor vărsaţi către AFM a depăşit cifra de 5,7 milioane de euro. În momentul de față, abia depășim cifra de 20%. Pentru diferența de țintă nerealizată, anual, Oradea continuă să verse către AFM penalități de milioane de lei.

În cadrul proiectului vor fi distribuite gratuit 100 de compostoare către locuitorii cartierului interesaţi de acest aspect, cu singura obligaţie de a monitoriza periodic printr-o aplicaţie de pe situl Asociaţiei Bihorul Civic, cantitatea de deşeuri adăugată.

„Este un proiect prin care urmărim să dezvoltăm o comunitate Zero Waste în acest cartier. Vom oferi, în primă etapă, în jur de 100 de compostoare, în concesiune, gratuit. În funcţie de disponibilitatea cetăţenilor, vom mai solicita şi alte compostoare de la Eco Bihor. În primul rând dorim să conştientizăm cetăţenii cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor menajere din gospodării. Separând resturile vegetale de gunoiul menajer, se poate reduce considerabil volumul de deşeuri ce ajunge la groapa de gunoi a oraşului, dar şi factura la salubritate a familiei. Avem trei avantaje: protejăm mediul, producem îngrăşământ natural şi reducem factura la salubritate. Din calculele noastre, se va economisi în jur de 15 – 20.000 de lei într-un an pe tot cartierul şi va fi trimis mai puţin deşeu la groapa de gunoi, cu până la 140 de tone” (Vasile Dumitriu – preşedinte Asociaţia Bihorul Civic).

 „Acest compostor nu face minuni, noi va trebui să îi acordăm timp și atenție: să mărunțim deșeurile în bucăți de maxim 2-3 centimetri, o dată la două zile să le amestecăm. Cine vrea să composteze trebuie să renunțe la comoditatea pe care o are azi”, a spus directorul Eco Bihor, Pásztai Zoltán.

Următoarele etape ale proiectului vor fi în 22 septembrie, în partea de est a cartierului şi 05 octombrie, în partea vestică, ambele de la orele 18.

Facem un apel la toți cetățenii comunității, care nu au participat încă, să sprijine acest proiect!

Distribuie informația
Alte știri