Lucrările de reabilitare a bustului Generalului Traian Moșoiu, finalizate

Lucrările de reabilitare a bustului Generalului Traian Moșoiu şi a piaţetei care o găzduieşte au fost finalizate. Aici vor avea loc o parte din manifestările organizate sâmbătă, 20 aprilie, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în judeţul Bihor şi Oradea.

Lucrările de reabilitare au început în data de 20 martie, sub supravegherea restauratorului Lipot Ștefan, angajat al Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, expert în domeniul restaurare-conservare bunuri de patrimoniu din ceramică, metal, porţelan şi sticlă. Proiectul a fost derulat de municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, ca administrator al monumentelor de for public.


Lucrările au fost executate de către S.C. Flodor Transcom S.R.L, selectat prin procedură de achiziție publică şi au cuprins reabilitarea statuii, a soclului, reamenajarea scuarului în contextul urban şi iluminatul arhitectural. Valoarea lucrărilor de reabilitare a fost de 255.469,82 lei fără TVA.


Finisajele şi volumetria soclului bustului Generalului Traian Moşoiu au fost refăcute, lucrările cuprinzând înlocuirea soclului, un nou sistem de iluminat arhitectural, refacerea spațiului verde, precum și a aleilor pietonale din piațetă. Bustul a fost realizat în anul 1992 de sculptorul Teodor Zamfirescu, din bronz turnat, la iniţiativa şi având contribuţia cadrelor din Ministerul Apărării şi Ministerului de Interne şi a companiei Marmura Vaşcău, iar soclul a fost conceput de arhitectul Mircea Călin Lungu.

Orădenii, și nu numai, sunt așteptați sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 12.00, la Statuia Generalului Traian Moșoiu, pentru a participa la evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de administrație românească la Oradea.

Distribuie informația
Alte știri