Lucrările de restaurare a Casei Darvas – La Roche sunt finalizate în proporție de 70%

Lucrările de restaurare a Casei Darvas – La Roche sunt finalizate în acest moment în proporție de 70%. Au început în ianuarie 2018 și au în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea în acest loc a unui Muzeu Art Nouveau. Lucrările la proiectul ”Restaurarea Casei Darvas la Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession” sunt finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea contractului de execuție este de 4.793.443.71 lei (fără TVA),  respectiv 5.704.198.01 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor de restaurare este S.C. Constructorul Sălard S.R.L

Lucrările urmează să fie finalizate până în luna aprilie a acestui an, iar proiectul ”Restaurarea Casei Darvas la Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession” se va încheia la 30 august 2020. În acest interval de timp se vor desfășura mai multe activități privind dotarea cu mobilier, privind digitizarea spațiului imobilului, activități de publicitate, de audit etc. Totodată, Complexul Cultural Muzeul Orașului Oradea se va ocupa de pregătirea spațiului în vederea redării acestuia circuitului turistic.

În ceea ce privește lucrările exterioare, acestea au constat în: reabilitarea acoperișului prin înlocuirea învelitorii din țiglă, înlocuirea elementelor șarpantei deteriorate din cauza infiltrațiilor de apă, refacerea tencuielilor și zugrăvirea calcanelor, refacerea tencuielor fațadelor din curtea interioară cu materiale poroase pentru asigurarea ventilației naturale a zidăriei, lucrări de reabilitare a fântânii din curte, executarea pardoselii terasei exterioare, montare lift și realizarea probei de funcționare a acestuia. Lucrările interioare au vizat atât partea de subsol a clădirii, cât și parterul și etajul imobilului.

Montarea corpurilor de iluminat este finalizată integral. În prezent se lucrează la interior: finisaje (vopsitorii), instalații sanitare (montaj obiecte sanitare), instalații electrice (continuarea montării de aparataje), la montarea de corpuri de iluminat.

Alte știri