Lucrătorii frontalieri ar putea beneficia de benzi speciale de trecere la graniţă

Lucrătorii frontalieri ar putea beneficia de benzi speciale de trecere la graniţă, conform unui proiect de lege aprobat de Guvern în şedinţa de joi.

Proiectul modifică Legea nr. 209/2020 privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri.

Destinatarii acestor măsuri sunt persoanele care îşi exercită activitatea profesională pe teritoriul unui stat vecin, în baza unui contract de muncă valabil, încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată. De asemenea, este vorba despre persoanele care revin periodic, zilnic sau cel puţin săptămânal, în statul de domiciliu/reşedinţă/rezidenţă.

Proiectul reglementează posibilitatea încheierii unor acorduri bilaterale între statele de domiciliu/reşedinţă/rezidenţă în cuprinsul cărora să se stabilească aspecte legate de eliberarea certificatelor privind încadrarea în muncă a lucrătorilor frontalieri.

Conform actului normativ, în punctele de trecere a frontierei de stat rutiere unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia de Frontieră Română, pot să deschidă benzi speciale de trecere dedicate lucrătorilor frontalieri care posedă certificatul privind încadrarea în muncă.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, ar urma să asigure cu personal de specialitate, echipamente specifice de control şi infrastructura de comunicaţii şi informatică în vederea operaţionalizării benzilor speciale din punctele de trecere a frontierei, inclusiv cu sprijinul administratorilor acestora.

Distribuie informația
Alte știri