Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 3-4 decembrie 2022 in Era Shopping Park. Evenimentul, organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor, va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2022-2023 în România! Tradiţionalul concurs de sâmbătă, 3 decembrie, între comunele din Bihor şi invitatele lor (comune înfrățite) va fi completat, duminică, 4 decembrie, de o competiţie între echipe de profesionişti reprezentând și zone din ţară!




Ediția a IX-a „D’ALE PORCULUI” se lansează printr-un parteneriat „de aur” – realizat de români, pentru români: Comtim devine partenerul principal al evenimentului, la care ministrul Petre Daea și-a anunţat participarea.
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori!
Şi această ediţie va umple cămările vizitatorilor pentru iarnă: festivalul găzduind deja tradiţionalul târg de produse locale „FAIN DINing BIHOR”!
Juriul principal este format din aşi ai gastonomiei din România. Este vorba despre: Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România – preşedinte; Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 – vicepreşedinte; Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Poveştile socăciţei”, Nina RUS – manager Păstrăvăria Rin Romuli, owner „Bunătăţile lu’ Nina”, Doru VREMEȘ, membru al juriului la Top Chef Măcelar 2022, owner Ria Do Trading, Alexandru ŞANDRĂU – executive chef, Complex PRESIDENT Băile Felix, Nicolae POP – directorul Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” – secretar.
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” este primul eveniment de gastronomie tradițională din România care are trei băuturi oficiale locale, realizate sub marca proprie – „doboRÂT”: pălincă de prune TRĂMUȚA – Tulca, bere neagră artizanală BERS NOVA – Borș și vin roze FAMILIA DARABONT – Biharia.
De asemenea, din 2022, festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” are imn; melodia îi aparține prietenului și „nașului” evenimentului, celebrul actor, om de televiziune și rapsod Alexandru Pop – VĂRU’ SĂNDEL (autor text: Nicolae Pop).
În fiecare dintre cele două zile, într-o zonă special amenajată, vor avea loc scurte demonstrații gastronomice realizate de profesioniști, membri ai juriului și invitați speciali. Printre maeștrii-bucătari care vor găti live, în fața publicului, se numără: chef Ciprian NICOLESCU (Comtim), chef Mircea GROZA (Poveștile socăciței), chef Nina RUS (Dezlegare la pește), chef Adrian NEAG (Bucatele Socăciței), chef Nicolae POP (… Cei mai buni cârnați din Transilvania)”