Luminațiile sau Ziua morților în Oradea

Orădenii au început încă de la finele săptămânii trecute să meargă la cimitir pentru a marca, ca în fiecare an, Luminațiile sau Ziua Morților. Aceasta însemnând și o creștere pentru florării. Chiar lângă Cimitirul Municipal Rulikowski, putem observa cum oamenii cumpără fie flori, fie lumânări.

Prețul lumânărilor variază în funcție de mărime și aspect, cele mici costă 3 lei, iar cele mai mari pot ajunge până în 15 lei, un preț accesibil pentru toată lumea. În schimb când vine vorba de flori, lucrurile se schimbă. Coroanele artificiale de mărime mare pot ajunge până la 40 de lei, iar cele mici până în 20 de lei, florile proaspete sunt undeva până în 15 lei.

Horia Burlou, administratorul Cimitirului Municipal Rulikowski, a oferit câteva detalii despre cimitir. Acesta are o suprafață de 68 de hectare, sunt undeva la 68.000 de locuri de veci, înhumați, în jur de 270.000. Cimitirul este împărțit în sectoare, parcele, parcelele în rânduri și locuri. Locurile de veci se concesionează fie pe 10 ani, fie pe 20 de ani, fie pe 30 de ani, un loc simplu fiind 440 de lei pe 10 ani, iar un loc dublu 880 de lei.

De Ziua Morților orădenii s-au grăbit să înfrumusețeze locurile de veci a celor dragi, fie cu flori, fie cu lumânări. În interiorul cimitirului se poate observa dragostea față de cei plecați, aparținătorii  au adus la morminte lumânări și flori, ba chiar au curățat locurile de veci. Totuși, pe lângă dragoste se transmite și un val de tristețe față de cei care nu mai sunt printre noi. Până joi, 2 noiembrie 2023, inclusiv, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis în intervalul orar 8.00 – 20.00.

Korber-Radács Cyntia, Jurnalism, anul II

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri