Luna Curățeniei în Bihor – Ediția 2022

Ediția din acest an a campaniei „Luna Curățeniei în Bihor” se va desfășura în luna mai. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută joi, 28 aprilie, de către Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group. 

Beneficiind de experiența anului trecut, constatând că lucrurile au funcționat bine, reedităm proiectul și în acest an. Nu vrem să facem lucruri episodice, vrem să gândim și să facem acțiuni pe termen mediu și lung. Acțiuni consistente care în final să ducă la o mentalitate mai bună a bihorenilor față de protecția mediului înconjurător. Din acest motiv, interesul nostru este centrat pe educația ecologică și civică a copiilor. Am vrea să ajungem să nu mai fie nevoie să facem astfel de campanii. Asta ar însemna că am reușit să ne schimbăm cu toții mentalitatea și să nu mai aruncăm deșeurile peste tot, ci să le depozităm în condiții civilizate, arătând respect față de ceea ce Dumnezeu ne-a dat atât de frumos în acest județ. Până acolo, însă, mai sunt pași importanți de făcut, dar județul Bihor este singurul județ din România care colectează pe cinci fracții separate. Am început implementarea acestui sistem de peste un an și avem un grad de colectare separată de peste 30%”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

În cadrul campaniei vor fi organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei”, destinat comunelor și orașelor din județul Bihor, și „EcoProvocarea”, un concurs pentru elevii din clasele 0 – 12.

 „Campionatul bihorean al curățeniei” se desfășoară în toate cele *șase zone de operare din județul Bihor în care ADI Ecolect implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. În funcție de cantitatea de deșeuri strânse, vor fi acordate câte 3 premii în fiecare zonă (Locul I -100.000 lei, Locul II – 50.000 lei și Locul III – 30.000 lei). Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor. Fondul de premiere este de 1.080.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.

În desemnarea câștigătorilor se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni mai, de pe raza fiecărei unități administrativ – teritoriale, care vor fi împărțite la numărul de locuitori.

EcoProvocarea”, cel de-al doilea concurs din cadrul campaniei „Luna curățeniei”, se adresează tuturor elevilor care se înscriu în EcoClub Bihor, o comunitate de voluntari preocupați de protejarea mediului înconjurător. Fiecare elev care va face dovada că a participat la cel puțin două acțiuni de igienizare, va fi înscris într-o tragere la sorți și va putea câștiga un voucher în valoare de 500 de lei pentru el, plus un premiu de 1.000 de lei pentru comunitatea din care face parte. Vor fi oferite 21 de premii, pentru câte 3 elevi din cele șapte zone de operare din județ, inclusiv Municipiul Oradea.

Și de această dată vom implica întreaga comunitate, de la biserică, la școală, inspectorat, universitate, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Garda Forestieră și multe alte entități care se vor implica în modul cel mai concret posibil în realizarea acestui proiect. Fiecare dintre operatorii de salubritate vor asigura materialele necesare colectării deșeurilor, mănuși și saci, și vor transporta gratuit toate deșeurile care se vor colecta cu prilejul acestor campanii. Operatorii ne vor sprijini cu câte 20.000 lei pentru fondul de premiere. De asemenea, sunt convins că mediul de afaceri ne va sprijini atât prin acțiuni concrete, cât și financiar”, a adăugat Mircea Mălan.

Anul trecut, „Luna Curățeniei” a fost organiazată în iunie. A fost strânsă o cantitate de 1.700 de tone de deșeuri.

Ecolect Bihor, website nou

Președintele ADI Ecolect Group, Mircea Mălan, a anunțat lansarea noului website al asociației: https://ecolectbihor.ro/. Acesta va fi instrumentul principal de comunicare cu toți cei care vor organiza sau vor participa la acțiuni de igienizare în luna mai.

Detaliile cu privire la regulamentul competițiilor, categoriile deșeurilor care vor conta în acordarea premiilor, juriul și desemnarea câștigătorilor, partenerii implicați în sprijinirea acestui demers, etc, pot fi consultate pe website-ul Ecolect, la pagina: https://ecolectbihor.ro/luna-curateniei-in-judetul-bihor-editia-2022/.

*zona 1B –  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;

zona 2– oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;

zona 3– compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

zona 4– oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

zona 5– oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

zona 6- oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri