Silviu Dehelean: Lunca Crișului din zona parcului Libertății trebuie să rămână o oază de verde și liniște in mijlocul orașului

Foto: Daniela Stoica

„Plaja Urbană este un proiect inspirat din proiecte de succes din vest (Budapesta, Copenhaga, Berlin). Proiectul presupune amenajarea temporară (iunie-septembrie) a unei porțiuni de 2000 mp din Lunca Crișului, zona Parcul Libertății, cu structuri provizorii neinvazive și opțiuni de alimentație publică. Pe durata proiectului se vor desfășura o serie de activități culturale atât cu artiști locali cât și naționali.

Organizatorul își asumă că va aduce spațiul la forma inițială după finalizarea proiectului. Având un contract încheiat cu o firmă din Oradea care are în administrare spațiul, organizatorii cer acum avizul primăriei pentru finalizarea lucrărilor de amenajare și demararea proiectului. În procesul de analiză pentru obținerea avizului vă cer, așadar părerea”, e postarea pe facebook a primarului Florin Birta, care cu ceva timp în urmă părea a nu ști despre ce proiect este vorba și nici de autorizările necesare .

Deputatul USR PLUS, Silviu Dehelean răspunde la întrebarea pusă public de primarul Oradiei, Florin Birta.

La fel ca mulți alți orădeni sunt convins că Lunca Crișului din zona parcului Libertății trebuie să rămână exact cum este: o oază de verde și liniște in mijlocul orașului. Orice oraș occidental s-ar bucura sa aibă o astfel de comoara in mijlocul lui și ar face orice pentru protejarea și conservarea ei. Asta mai ales dacă s-ar bucura de același patrimoniu secesion, stil care celebrează influențele florale și vegetale. Această zonă face parte din patrimoniul arhitectural și contribuie la farmecul secesion al orașului.

Administrația liberală a realizat multe proiecte care pun în valoare zona centrală și contribuie exact la atmosfera aceasta specifică orașului, cel mai recent exemplu care îmi vine în minte fiind strada Aurel Lazar. Exact din acest motiv nu cred că ar trebui să susțină proiectul, care înțeleg că nu le aparține. Nu orice intervenție este generatoare de progres și dezvoltare. Să pui o plajă, fie ea și urbană, alături de niște food truckuri între Casa Darvas-La Roche și Sinagoga Neologa Sion, în mijlocului salciilor și lângă curgerea domoală a Crișului, seamănă cu un demers de îndepărtare a vitraliilor din Pasajul Vulturul Negru ca să montezi în loc o reclamă la American Burger.

O plajă urbană poate fi întotdeauna o idee bună, dar în altă parte. Îl rog pe domnul primar să invite orădenii să vină cu propuneri pentru un astfel de obiectiv. Îi propun și eu unul: zona Silvaș.

În fine, vă invit și pe voi, cei care considerați la fel, să răspundeți cu Nu la sondaj.

Silviu Dehelean, deputat USR PLUS

Distribuie informația
Alte știri